Két év felfüggesztett börtönt kapott a külföldön dolgozó sorköteles

Nem jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az Ökörmezői Járási Bíróság azt a fiatal férfit, aki külföldre utazott, hogy kibújjon a sorkatonai behívás alól, írja a Goloskarpat.

A sorköteles a behívó átvétele után nem jelentek meg a sorozáson, Csehországba utazott ahol munkát vállalat, aki az utolsó szó jogán azt mondta, hogy azért utazott el, mert „tartott a sorkatonai szolgálattól”.

Az ügyirat szerint a felsőkalocsai (Kolocsava) lakost 2021 áprilisában nyilvánították alkalmasnak a sorozóbizottság, ám végül a megadott időben nem jelent meg, hogy megkezdje sorkatonai szolgálatát.

Az őszi katonai sorozás alatt 13 és félezer fiatalt hívnak be

A bírósági tárgyalás során Sz. Ivan azzal érvelt, hogy, amikor be kellett volna vonulni „kénytelen volt külföldre menni dolgozni”. Azzal védekezett, hogy ő tartja el beteg édesanyját, mivel édesapja meghalt. Hozzátette: amúgy is „tartott a sorkatonai szolgálattól”. A vádlott beismerte a bűnösségét.

Az Ökörmezői Járási Bíróság a vádlottat a sorkatonai szolgálat alóli kibújás büntette miatt jogerősen 1,6 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, az érintett 30 napon belül fellebezhet a döntés ellen.

Elnöki rendelet: idén hat hónapig tart a sorozás

A hírportál emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban több hasonló perben született ítélet. Legutóbb a Rahói járásban kapott egy év felfüggesztett börtönbüntetést egy fiatal, ő is Csehországban vállat munkát.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó