Moszkva nyugalomra intette szomszédját – nem akar támadni

Donbass conflict military

Oroszország megnyugtatta Ukrajnát, esze ágában sincs megtámadni a szomszédját.

Oroszország nem szándékozik megtámadni Ukrajnát, nincsenek agresszív tervei – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak. Peszkov megismételte, hogy az amerikai és ukrán állításokkal ellentétben, amelyek szerint Oroszország Ukrajna megtámadására készül, Moszkva szerint éppen Kijev készül agresszív lépésekre a Donec-medence szakadár “köztársaságai” ellen.

“Különböző szinten többször is kijelentettük, hogy Oroszország nem szándékozik megtámadni senkit és nincsenek agresszív tervei. Teljesen helytelen az ellenkezőjét állítani, teljesen helytelen az orosz fegyveres erőknek az országunk területén történő bármilyen mozgását ilyen tervekkel összefüggésbe hozni” – mondta Peszkov.

A szóvivő kifejezte Oroszország aggodalmát az ukrán fegyveres erőknek a dél-ukrajnai demarkációs vonal mentén tapasztalt “provokatív lépései” és amiatt, hogy szerinte Kijev a Donec-medence problémájának lehetséges erőszakos megoldását készíti elő. Peszkov szerint a feszültség további fokozódásához vezet a demarkációs vonal mentén, hogy az Egyesült Államok és más NATO-országok katonai tanácsadókat küldenek Ukrajnába, amit a szakadár “köztársaságok” semmilyen módon nem provokáltak ki.

A szóvivő arra a kérdésre, hogy milyen módon kaphat Kijev Moszkvától garanciákat a biztonságára, azt mondta, hogy a legjobb garancia a válság rendezéséről megkötött minszki megállapodások végrehajtása. Úgy vélekedett, hogy a feszültség növekedésének Európában éppen az az oka, hogy Ukrajna nem tesz eleget a megállapodásokban foglalt kötelezettségeinek.

Nagyszabású hadgyakorlatot kezdtek az “orosz megszálló erők” a Donec-medencében, az önhatalmúlag kikiáltott szakadár “népköztársaságok” területén – ezt már az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága közölte a tárca hivatalos honlapján. A közlemény szerint ezzel egyidőben fokozta tevékenységét a propagandamédia, és újabb hamis híreket készül “gyártani” a térségben szolgálatot teljesítő ukrán fegyveres erők lejáratására.

A témával kapcsolatban további írásokat is talál a KISZó Online-on:

Moszkva szerint Kijev és Washington nem mond igazat

Kuleba: Ukrajna nem készül támadásra a Donec-medencében

Kreml: nem kizártak ukrán provokációk az orosz “fenyegetés” alátámasztására

Mikor támadnak az oroszok?

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó