Nyugdíjnyirbálásokra figyelmeztetnek ● Kárpáti Igaz Szó

Akár teljes egészében is megvonhatják a havi juttatást.

Az Ukrán Nyugdíjalap arra figyelmeztet, hogy vannak olyan esetek, amikor részben vagy teljes egészében megfoszthatnak valakit havi járandóságától.

Magyar Tímea

Kit fenyeget a részleges visszatartás?

Ha az idős ember a neki számfejtett nyugdíj egy részét törvénytelenül kapta meg. Ez akkor áll fenn, amikor valótlan adatokat adott meg a fizetéséről, a munkaviszonyáról, ha esetleg a munkaadója adta meg rosszul az adatait. Amint ez kiderül, az érintett koros személy juttatását visszavágják, hogy a túlfizetést visszatérítsék a nyugdíjfolyósítónak. Az ilyen esetek többségében a juttatás 20 százalékát vonják le, de előfordul, hogy 50 százalékától is „megszabadítják” az idős embert.

Kit fenyegethet az 50 százalékos levonás?

• Ha az illető gyerektartást fizet;

• Ha kártérítést köteles fizetni, amiért kárt tett az egészségében vagy a vagyonában;

• Ha halál okozásáért fizet kártérítést;

• Ha a jogosnál több nyugdíjat kapott.

Ugyancsak okot adhat a juttatás megnyirbálására, ha a koros személy elfelejti értesíteni róla a nyugdíjhivatalt, hogy ismét munkába állt. Sőt, egyes esetekben a nyugdíjas juttatását eleve elveszik arra az időre, amíg munkaviszonyban áll. Ez akkor lehetséges, amikor valaki a kiszolgált évei alapján vonult pihenőre, majd egy idő után visszatért eredeti beosztásába, mely feljogosította erre a nyugdíjtípusra. Ha más típusú munkát vállal, akkor viszont nem szüntetik meg a járandóságát.

Ki maradhat nyugdíj nélkül?

Ha valaki nem jogosult a nyugdíjfolyósításra, de valótlan adatokat adott meg magáról annak érdekében, hogy pénzt utaljanak számára;

Arra az időre sem fizetnek nyugdíjat, amíg az illető külföldön él, kivéve azokat az eseteket, amelyeket a nemzetközi megállapodások engedélyezik;

Akkor is fennál az esélye a nyugdíj megvonásának, ha valaki 6 hónapig nem nyúl hozzá a számlájához vagy nem veszi fel az illetményét.

Utóbbi két esetben visszaállítják a kifizetést, amint megszűnik az elvonás oka.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó