Koronavírus: újabb szigorítások jönnek Ukrajnában

Az ukrán kormány megváltoztatta az adaptív karantén szabályait, amelyek a sárga jelzésű, enyhébb karanténövezetben szigorításokat jelentenek. Az erre vonatkozó, 1236. számú kormányhatározat módosításait november 24-én hagyták jóvá.

Viktor Ljasko, Ukrajna egészségügyi minisztere a jóváhagyott változásokkal kapcsolatban azt közölte, hogy ezentúl sárga zónában a kávézók, éttermek, edzőtermek, színházak, kulturális intézmények és közintézmények csak úgy üzemelhetnek, ha minden alkalmazottjuk a Covid-19 ellen legalább egy adag védőoltással vagy negatív PCR-teszttel rendelkezik, esetleg igazoltan átesett a fertőzésen. Ugyanez a szabály vonatkozik a látogatókra is.

Ljasko kiemelte, hogy nem elegendő elkérni a Covid-tanúsítványt, hanem a Gyija alkalmazás segítésével feltétlenül be kell olvasni a rajta lévő QR-kódot, ellenőrizve ezzel a tanúsítvány hitelességét.

A módosítással változik a Gyija alkalmazásban elérhető védettségi igazolványok érvényességi ideje. A belföldi „sárga” tanúsítvány – amely alátámasztja az első koronavírus elleni oltás felvételét – érvényességi ideje 120-ról 30 napra rövidül. A nem megfelelő ellenőrzésért a tulajdonosokra 34 ezer és 170 ezer hrivnya közötti bírság szabható ki.

Az alkalmazásban lekérhető „zöld” igazolvány – amely igazolja, hogy az illető személy átesett a vakcináció teljes folyamatán – a második oltás felvételétől számítva 365 napig érvényes.

A közlemény szerint a külföldi utazásra kizárólag a zöld tanúsítvány jogosít fel.

Az igazolás érvényessége a második oltástól számított 14. napon lép hatályba. A sárga és a zöld Covid-tanúsítványt ki is lehet nyomtatni. Ezt bárki megteheti a www.id.diia.gov.ua elektronikus ügyintézési portálról, ahol először e-mail címe és telefonszáma megadásával lehet regisztrálni. A PDF formátumú dokumentum kinyomtatható vagy letölthető a telefonra.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó