Különleges határvédelmi művelet indult az ukrán–fehérorosz szakaszon

Különleges határvédelmi művelet kezdődött Ukrajnában, a fehérorosz határnál, melynek célja a határszakasz biztonságának és védelmének növelése a térségbeli migrációs válság miatt, valamint az illegális tevékenységek elleni küzdelem fokozása – tájékoztatott az MTI Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivőjének kijelentésére hivatkozva.

A műveletet a határőrség koordinálja, részt vesz benne a Nemzeti Gárda, az országos rendőrség, az ukrán fegyveres erők tagjai, illetve egyéb tartalékos állományok is.

„Az ukrán-fehérorosz határon most is fennáll a migrációs válság tovább terjedésének, a Fehéroroszországban tartózkodó és az Európai Unió területére bejutni akaró illegális bevándorlók Ukrajnába történő átirányításának veszélye, ezért a rendvédelmi szervek közösen intézkednek a határvédelem megerősítéséről a térségben – emelte ki Demcsenko.

Ukrajna a múlt héten megerősítette fehéroroszországi határszakaszát, 8500 katonát, határőrt és rendőrt, valamint 15 helikoptert, két repülőgépet és 44 drónt vezényelve a területre.

Migránsválság: Ukrajna is veszélyben?

Demcsenko kifejtette: a határt főleg azokon a pontokon őrzik megerősítetten, ahol migránsok csoportjainak betörésére lehet számítani. Ezenfelül a határ közelében, az autópályákon ellenőrzőpontokat állítanak föl, az alsóbb rendű utakon pedig járőrözni fognak, ellenőrzik az autóbusz- és vasútállomásokat is. A határközeli településeken egyéb megelőző intézkedéseket vezetnek be – mondta, de erről részleteket nem árult el.

Ahogy azt a KISZó Online is megírta, az ukrán rendvédelmi szervek engedélyt kaptak arra, hogy fegyvert használjanak a Fehéroroszországból esetlegesen betörő migránsok ellen, ha veszélyt jelentenek a határőrökre.

Engedélyezték a fegyverhasználatot az ukrán határőröknek

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó