Miből vásárolnak a legtöbbet az ukránok?

A koronavírus-járvány kezdete óta megváltoztak az ukránok fogyasztási szokásai, áll egy friss felmérésben. A számítógépekből, laptopokból és háztartási gépekből fogyott a legtöbb, írja az UNIAN. 

Ukrajnában a háztartási gépek és az elektronikai cikkek piaca nőtt meg a leginkább a koronavírus-járvány idején – jelentette be Tetyana Szitnik.

A GfK Ukraine kutatócég tanácsadója szerint a számítógépekből és a laptopokból kelt el a legtöbb, a távmunkára való átállás miatt. Jelentősen nőtt a háztartási kisgépek értékesítése is.

“A karanténkorlátozások idején az interneten történő vásárlás 24%-ról 32%-ra emelkedett” – mondta Szitnik.

Ugyanakkor a tanulmány szerint a szürkeimport részaránya 23%-ról (2019. április – 2020. március) 16%-ra (2020. április – 2021. március) csökkent.

A szürkeimport kifejezést az olyan termékekre használják, amit az eladó nem a gyártó helyi képviselőjétől szerzett be, hanem egy másik, külföldi forrásból. (Forrás: lexiq.hu – A szerk.)

A kiegészítők (fejhallgatók, hordozható hangszórók, stb.), illetve a táblagépek és fényképezőgépek esetében nőtt a szürkeimport aránya.

A többi kategóriában csökkent, ami elsősorban a piaci helyzetnek és a határforgalom korlátozásainak tudható be.

A GfK Ukraine online felmérése 2021. október 1–20. között zajlott. A kérdőívet gyártók, importőrök, forgalmazók és kiskereskedők képviselői töltötték ki.

Forrás:
KISZó/Fotó:REUTERS

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó