ENSZ: Rohamosan csökken Ukrajna lakossága

Ukrajna lakossága 2050-re 35 millió főre csökkenhet. Szakértők szerint az ukránok száma a világon az egyik leggyorsabb ütemben fogyatkozik – olvasható az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) „Demográfiai folyamatok” című elemző jelentésében.

Ennek legfőbb okai az elvándorlás, az alacsony születésszám és a magas halálozási arány.

Becslések szerint az ukránok harmada a 65. életévét sem éri meg. Mintegy hárommillió munkavállaló tartózkodik az ország határain kívül, ezenkívül a külföldön tanuló diákok száma is egyre gyarapodik.

A szakértők véleménye szerint az ukrán hatóságoknak lehetősége lenne megállítania ezt a demográfiai pusztulást, ha stabil politikai és gazdasági hátteret biztosítnakEnnek köszönhetően az ukrán kormány képes lesz garantálni állampolgárai szociális védelmét és hatékonyan használni humán erőforrását.

Az Állami Statisztikai Szolgálat közleménye szerint 2021. januárja és augusztusa között az ország lakossága 245,9 ezer fővel csökkent. 2021. szeptember 1-jén ez több mint 41,3 millió embert tett ki.

Utoljára 2001-ben tartottak népszámlálást Ukrajnában, azóta több ízben is elhalasztották a lakosság összeírását, annak ellenére, hogy az ENSZ tízévente népszámlálást javasol. A következőt 2023-ra tervezik. 

A népszámlálás korszerű technológiák bevonásával, papíralapú kérdőívek nélkül zajlik majd, melyre az állami költségvetésből 82 millió 474,9 ezer hrivnyát különítettek el.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó