Ukrajna felé fordulhat a fehérorosz migránshad │KISZó-háttér

A belarusz–ukrán határnál is megjelentek az első migránscsoportok. A minap az ukrán határőrség egy 15 fős csapatot tartóztatott fel. Reális az esélye annak, hogy a Nyugat-Európába igyekvő migránsok az elkövetkezendő hetekben a lengyel határszakasz helyett Ukrajnát érintve próbálkoznak majd az átjutással.

Dunda György

A mostani belarusz–lengyel migránsválság gócpontja mintegy 300 kilométerre található az ukrán határvidéktől. Látva a lengyel hatóságok kemény fellépését, reális az esélye annak, hogy az újabb menekülthullám új útvonalakra terelődik, s Ukrajnán keresztül próbálnak meg áttörni az Európai Unió területére. Az ukrán határőrség gőzerővel hozzálátott szögesdrót-kerítés létesítéséhez a veszélyeztetett szakaszon.

Ukrajna és Fehéroroszország mintegy 1084 kilométeren át határos, ebből 750 km-t szárazföldi határ tagol, 375 kilométert folyók és tavak szegélyeznek, 120 kilométer pedig eleve a máig sugárszennyezett csernobili tiltott zónával határos.

Artem Sevcsenko, a belügyminisztérium szóvivője máris megkongatta a vészharangot. Szerinte ha erre fordulnak a menekültek, szabadon be tudnak lépni Ukrajna területére, hiszen a legtöbb helyen csak a két ország közös határpontját jelző táblák állnak, határvédelmi rendszereknek nyoma sincs.

Andrij Demcsenko, az ukrán állami határőrség szóvivője a Deutsche Welle tudósítójának nyilatkozva elismerte, a mai napig nem fejezték be a demarkációs vonal létesítését.

Jelenleg csak annyit tudnak tenni, hogy nagyobb számban vezényelnek zöldsapkásokat az érintett határszakaszra, de egy több mint ezer kilométeres szakaszt így képtelenség lefedni és megfelelően kontrollálni.

A kormány ezért haladéktalanul felújítja a 2014-ben elindított Fal nevű programját, aminek elsődleges célja, válaszul az akkori orosz agresszióra, egy védmű kiépítése volt az ukrán–orosz határszakaszon. A Fal a mai napig nem épült meg. A kivitelezést jövőre kiterjesztik a fehérorosz határszakaszra is. Denisz Monasztirszkij belügyminiszter közlése szerint a munkálatokra az állami költségvetésből mintegy 650 millió dollárnak megfelelő, 17 milliárd hrivnyát szándékoznak elkülöníteni. A pénzből szögesdrótkerítés épülne. árokrendszer létesülne és a határőrség technikai felszereltségét javítanák. Ám félő, ez már késő lehet, hiszen az első szórványos migránscsoportok már megjelentek, a napokban egy 15 fős társaságot tartóztattak fel a két ország közötti zöldhatáron.

Ukrajnának öt megyéje – Kijev, Csernyihiv, Zsitomir, Rivne és Voliny – is határos Fehéroroszországgal, az esetleges migránsok onnan Nyugat felé haladva könnyedén és viszonylag gyorsan elérhetik Lengyelország és kicsit lejjebb, Szlovákia határát.

Kijev katonai egységeket küld a veszélyeztetett határszakaszra

A várható veszélyhelyzet miatt a kijevi parlament módosításokat kezdeményezett az állami határőrszolgálatról szóló törvényében.

A törvény módosítása többek között lehetővé teszi önvédelmi célból a lőfegyver alkalmazását a határőrök és a határvédelmet ellátó katonák számára. Ezenkívül a fegyverhasználat lehetővé válik védett objektum ellen irányuló támadások megakadályozására, valamint egy menekülő, súlyos bűncselekményt elkövető személy feltartóztatására.

Ezzel párhuzamosan a növekvő migrációs nyomás miatt a nemzeti gárda gyorsreagálású egységét Fehéroroszországgal közös határa védelmének megerősítésére a térségbe vezényelték.

A belügyminisztérium azt közölte, hogy az ukrán–fehérorosz határszakaszra 8,5 ezer határőrt, nemzeti gárdistát és rendőrt irányítottak, továbbá 15 helikopter segíti a határvédelmet.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó