Miért fizeti a többszörösét Ukrajna az orosz gázért?

Gazprom RUS UA

A jelenlegi ukrán hatalom képtelen kedvezményes gázárat kialkudni Oroszországtól – jelentette ki Dmitro Marunics energetikai szakértő.

Emlékeztetett, a szomszédos Belarusz 128,5 dollárt fizet ezer köbméter földgázért, miközben Ukrajna virtuális reverz szállításokkal biztosítja gázszükségletét ezer dolláros áron. A szakember meghökkentőnek nevezte, hogy még csak az EU-s tagállamok is olcsóbban jutnak hozzá a gázhoz, mint Ukrajna.

Marunics mindezért a jelenlegi politikai vezetést tette felelőssé. Szerinte Volodimir Zelenszkij adminisztrációjának a lakosság érdekeit szem előtt tartva közvetlen tárgyalásokat kellene kezdeményezni a Gazprommal. Egy logikus, egészséges kompromisszummal igenis csökkenthetőek lennének az elszabadult energiaárak, fogalmazta meg véleményét a kijevi szakember.

Megemlítette azt is, Viktor Medvedcsuk ellenzéki politikus korábban konkrét lépéseket tett egy barátságos orosz gázár érdekében, de a regnáló hatalom politikai megfontolásból nem hajlandó Moszkvával szóba állni, míg az oroszbarát ellenzéki vezető ellen bosszúhadjáratot folytat.

Kijevnek nem kellett az olcsó orosz gáz

Moszkal: Zelenszkijnek fóbiája van Medvedcsuktól

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó