Egyedülálló aortacsere műtétre került sor Kárpátalján │KISZó-háttér

12 órás beavatkozással mentették meg Szvitlana életét.

Kárpátalján a megyei kardiológiai és kardiosebészeti központban első ízben végeztek aortacsere műtétet. Eddig mindössze tizenkét hasonló komoly és rendkívül kockázatos beavatkozásra került sor Ukrajnában, valamennyi a Kijevi Amoszov Nemzeti Intézetben. A kárpátaljai műtéten jelen volt Vitalij Kravcsenko, az intézet osztályvezetője és munkatársai, akik a helyi sebészekkel egy 32 éves nő életét mentették meg.

Magyar Tímea

Pavlo Lukacs, a megyei kardiológiai központ szívsebészeti osztálya vezetőjének elmondása szerint Szvitlanánál egy véletlen folytán derült fény a betegségre. Egy soros CT-vizsgálat mutatta ki az aorta disszekciót. Már jó ideje magas vérnyomással küzdött, amit gyógyszerekkel megpróbáltak gyógyítani, de sikertelenül. A hipertónia nyomán alakult ki nála az aortafal belső részének repedése, mely többnyire végzetes. Ezzel a diagnózissal a páciensek többnyire a szervezetben érezhető legerősebb fájdalmat élik meg, egy tízes skálán tízes erősségű gyötrelmeik vannak. Akut aortarepedésnél elveszítik az eszméletüket és meg is halhatnak. Ám a betegek egy bizonyos százalékánál erőteljes fájdalom nélkül alakul ki a kórkép. Ez rendkívül ritka jelenség, de Szvitlanánál ez történt, ha nincs a CT, aligha vették volna észre a bajt.

Az aortarepedés műtétje nagyon kockázatos, akár egy jól felszerelt szakintézményben, akár egy hagyományos kardiosebészeten kerül rá sor. Az első önálló műtét elvégzése mindig bonyolult. Világszerte az a gyakorlat, hogy az ilyen jellegű beavatkozásra készülő kórházba már gyakorlott szakembereket hívnak, akik meg tudják ítélni, megvalósítható-e ez, minden feltétel adott-e hozzá. Vitalij Kravcsenko elmondása szerint Ukrajnában a kijevi Amoszov intézetben végzik a legtöbb aorta műtétet, éves szinten közel ötezret. A páciensek döntő többsége 40-60 év közötti, háromnegyedük férfi.

Az aorta disszekció (disszekáló aneurizma) nagyon gyakran végzetes megbetegedés, melyben az aortafal belső része bereped, míg a fal külső része ép.

A vér a repedésen keresztül a középső rétegbe kerül át, ezzel új csatornát nyitva meg az aortafalban. Az aortafal sérülése felelős az aorta disszekcióért. A sérülés leggyakoribb oka a magas vérnyomás, ami az aorta disszekcióban szenvedő betegek több mint kétharmadánál kimutatható. Ha az aorta külső fala is megreped, hirtelen vérömleny keletkezik és ez az esetek 95 százalékában végzetes kimenetelű.
– Szvitlanánál az aorta ívében fedeztük fel a repedést, még épp idejében, a szubakut periódusban. Egyetlen esélye a műtéti beavatkozás volt, melynek során elvégeztük a felszálló íves és leszálló mellkasi aorta egyidejű cseréjét. Ezt a műveletet Frozen Elephant Trunk-nak (FET) hívják. A műtét előtti érvizsgálatot követően a páciensnek egyéni protézist választottunk (amely a teljes emberi aorta közel fele volt!), a jövőben ez biztosítja a megrepedt ér stabilitását – nyilatkozta Pavlo Lukacs.

A veszélyes műtét, mely 15 szakember részvételével zajlott, 12 órát vett igénybe.

Mesterséges vérkeringés, 23 fokra hűtött testhőmérséklet, részleges keringés-leállítás mellett zajlott, ugyanis az emberi agyon kívül a többi testrész 10-20 percig is képes nélkülözni a keringést.

Ennyi idő alatt behelyezték és rögzítették a protézist. A kijevi szakemberek megítélése szerint a kárpátaljai megye kardiosebészeten egyértelműen minden szükséges feltétel – az orvosok felkészültsége, a műszaki felszereltség – adott ahhoz, hogy a jövőben is sikerrel végezhessen hasonló beavatkozásokat.

A szívsebészet a legdrágább sebészeti beavatkozások közé tartozik. Az akut aortadisszekció műtétje drágább, mint a transzplantáció. Például Európában egy ilyen művelet körülbelül 100-150 ezer euróba kerül. Ami Ukrajnát illeti, csak egy protézis önköltsége 320-330 ezer hrivnya. Megvásárlása nem szerepel az orvosi garanciaprogramban. Az ilyen protézisek beszerzése költségvetésen kívüli pénzeszközökből történik. Emiatt ez nyilvánvaló akadályt jelent az ukrajnai széles körű megvalósításában. Hisz az ilyen patológiában szenvedő betegek túlnyomó többsége sürgős ellátást igényel. A páciens számára szükséges protézis méretének gyors kiválasztásához – az intézményben a teljes méretsorral kell rendelkeznie. És ez óriási költség…

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó