KISZó-kérdés – Kedvezőtlenül hat a folyamatos árfolyam-ingadozás

2021 a dollár erősödésével zárult, ám hamarosan változhatnak a mutatók. Minden polgárt érdekel, és bizonyos szinten érint az árfolyam alakulása. Függetlenül attól, hogy valutavásárlást tervez, vagy már megtakarításként őrzi a zöldhasúakat a párna alatt.

Bujdosó Ivett

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, hátrányosan érinti-e őket az árfolyam-ingadozás. Válaszadóink mindegyikének vesztesége származik a bizonytalan értékmeghatározásból. Olvasóink közül senki sem támogatta a módosítások szükségességét.

Mi történt az idén?

A várakozások és a bankárok előrejelzései ellenére 2021-ben 3,5 százalékkal erősödött a hrivnya a dollárral szemben. Két hónappal ezelőtt a különbség kétszer akkora, 7,3 százalékos volt.
A hrivnyát szinte egész évben támogatta az exporttermékek magas ára és az Ukrán Nemzeti Bank visszafogott devizapolitikája.

Veszítettek, akik egy évvel ezelőtt az árfolyam-különbözeten hasznot remélve vásároltak valutát.
2020 végén 28,27 hrivnyát is adtak az amerikai dollárért. A bankárok és a megkérdezett befektetési társaságok előrejelzései akkor azt mutatták, 2021-ben szinten marad, vagy legalábbis nem csökken az árfolyam.

A jóslatok azonban nem váltak be. 2020-hoz képest 2021-ben a hrivnya folyamatosan erősödött. Ez a trend október 22-én érte el csúcspontját, amikor egy dollárért 26,2 hrivnyát fizettek.
Az export és az import hatásai

A világ nyersanyagpiaci helyzete is befolyásolta a hrivnya sorsát. Rekordokat döntött az ukrán exporttermékek ára. Ugyanakkor az importcikkek, különösen az energiahordozók csak az év utolsó hónapjaiban drágultak.

„A 2021-es gabonatermés várhatóan meghaladja a 84 millió tonnát. Ez 30 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, és több mint 10 millió tonnával meghaladja a 2019-es korábbi rekordot” – mondta Olekszij Blinov, az Alfa-Bank analitikai osztályának vezetője.

A mezőgazdasági termékek magas ára mellett 2021 első felében a vasércé is az „egekben” volt.

Az ukrán export mellett a hrivnyát a külföldi munkavállalók utalásai is támogatták. Az NBU előrejelzései szerint 2021-ben az összeg elérheti a 14,3 milliárd dollárt, míg 2020-ban meghaladta a 12,12 milliárd dollárt.

Nem ment minden olyan simán. A hrivnya árfolyamát a gazdasági tényezők mellett pszichológiai faktorok is befolyásolták. Ezek alapja továbbra is Oroszország katonai agressziójának valószínűsége volt.

Erről a kockázatról először tavasszal esett szó. Akkoriban az orosz csapatok kivonásáról szóló jelentések 27,6 hrivnyáról 28,06 hrivnyára emelték a dollár árfolyamát.
A feszültség csak az Oroszország és az Egyesült Államok elnöke áprilisban folytatott telefonbeszélgetése után enyhült, melynek során megegyeztek a genfi csúcstalálkozóról.
Újult erővel ősszel kezdtek terjedni a médiában az esetleges katonai invázióról szóló információk.

November közepétől december 7-ig a hrivnya csaknem 5 százalékkal, dolláronként 27,37 hrivnyára gyengült.

Mi várható 2022-ben?

A 2022-re prognosztizált árfolyam meghatározása sok ismeretlent tartalmazó egyenletre hajaz. Ezeknek a száma növekedhet vagy csökkenhet, értékhatáruk a hrivnya mellett és ellen is játszhat.
Az előrejelzések gyakran nem valósulnak meg, ám fontos információforrást jelentenek, ugyanis felvázolják a piaci szereplők következő évi elképzeléseit.
A december elején jóváhagyott 2022-es költségvetésben 28,6-28,7 hrivnyás dolláronkénti árfolyammal kalkuláltak.

Valamivel szerényebbek a piaci szereplők becslései, melyek leginkább a hrivnya leértékelését hangoztatják.

„Az átlagos árfolyam 2022-ben várhatóan 28,2 hrivnya/dollár lesz. Összehasonlításképpen: 2021-ben ez 27,3 hrivnya volt” – mondta Blinov.
2022 végére a bank 28 hrivnyás dolláronkénti árfolyamot prognosztizálnak. Egyesek azt is feltételezik, hogy az év során a dollár akár 29 hrivnya fölé is ugorhat.
A Concorde Capital optimista az ukrán valuta kilátásait illetően. 2022-ben az árfolyam várhatóan 27,8 hrivnya lesz dolláronként.

A megkérdezett befektetési társaságok, bankárok és szakértők szerint 2022 végére az átlagos árfolyam dolláronként 28,05 hrivnya körüli értéken mozog majd.
Jövőre meglátjuk, kinek volt igaza.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó