Széljegyzet: Az elnök beszéde

Volodimir Zelenszkij köszöntötte az ukrajnai állampolgárokat az új esztendő alkalmából.

A hírügynökségek két momentumot emelnek ki a beszéddel kapcsolatban. Az egyik, hogy ez volt az eddigi leghosszabb elnöki köszöntő. A másik – kétségtelenül hatásos retorikai fogás –, az államfő, ahogy jelezte is, nem a sikerekről beszélt, hanem az ezeket elérő emberekről.

Horváth Sándor

„Ukrajnát rendkívüli emberek építik, alkotják és védik. Nem kételkedem abban, hogy önökkel együtt a következő évet még jobbá tesszük” – jelentette ki az elnök, aki az Egyesített Erők katonái és katonanői mellett kiemelte az egészségügyi dolgozókat, a tanárokat, a katasztrófa-elhárítókat, a sportolókat. Zelenszkij sajnálattal konstatálta, hogy a donbászi háborút még nem sikerült befejezni.

Második napja gondolkodom azon, miért választotta eme – még egyszer hangsúlyozom – ügyes szónoki megoldást az elnök.

Aztán rájöttem.

Köztudott, hogy Ukrajnában 2021-ben annyi gabonát takarítottak be, mint még soha a függetlenség kikiáltása óta. S azért ez ér annyit, mint egy olimpiai arany vagy egy profi ökölvívó világbajnoki öv. Csakhogy, míg az utóbbit nem kell megmagyarázni, az előbbihez hozzá kellett volna tenni: hiába a rekord, a kenyér ára emelkedett, s még drágulni fog.
Elő lehet hozakodni azzal – a miniszterelnök meg is tette –, hogy Ukrajnában az átlagkereset rekordösszegű lett, elérte az 550 dollárt. Igen ám, csakhogy be kellene vallani, ez csupán ügyes könyvelői manőver eredménye, s valakikben az is felmerülhet, hogy nem is annyira távoli országokban ennyi (ha nem több) a minimálbér. Mellesleg ennek folyamatos emelésével is elő lehetett volna hozakodni, csakhogy ezzel meg az a baj, hogy a plusz összeget még kézhez kapása előtt elvitte az infláció.

Mindez alátámasztja a tényt: az államfő bölcsen döntött.

Különben is, akit megdicsérnek, az nem kezd el tiltakozni, kifogásokat, ellenérveket keresni.

Egy szó, mint száz – jó közöntő sikeredett.

Egyetlen hiányérzetem azért maradt. Kár, hogy a záró jókívánság ezúttal nem hangzott el a kisebbségek nyelvén. Perzse lehet, ennek is megvan a taktikai oka.

Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Post Author: KISZó