Kuleba: Oroszország nem kapja meg az általa követelt jogi garanciákat a Nyugattól

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Oroszország nem kapja meg azokat a jogi garanciákat, amelyeket biztonsága érdekében a Nyugattól követel, vagyis nem szavatolják neki azt, hogy a NATO nem veszi fel Ukrajnát a tagjai sorába.

Ezt a kijevi diplomácia vezetője az RBK-Ukrajina hírportálnak kedden, az előző napi genfi amerikai-orosz tárgyalásokat kommentálva állította. Egyúttal hozzáfűzte: korai még részletes következtetéseket levonni, mert Oroszország még a héten tárgyal a NATO-val és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) is.

“Ugyanakkor az összkép már kezd kirajzolódni. Az Oroszországi Föderáció tárgyalásokat kezdeményezett az úgynevezett biztonsági garanciákról, magasra téve a tétet azzal, hogy előzetesen elfogadhatatlan követelményeket támasztott” – fogalmazott a miniszter.

Kuleba szavai szerint a helyzet cinizmusa abban rejlik, hogy Oroszország biztonsági garanciákat akar, miközben ő maga “fegyvert csörtet” az ukrán határon, “túszként fogva tartja” a Krím félszigetet és háborúzik a Donyec-medencében. Ezen túlmenően – mint rámutatott – az orosz titkosszolgálatok aláásták a biztonságot Fehéroroszország lengyelországi és litvániai határainál migránsok odaszállításával, a gázszállítás kérdését pedig a Kreml a külpolitika eszközévé tette.

A külügyminiszter leszögezte, hogy Oroszországnak “nincs szavazati joga” Ukrajna NATO-tagságának kérdésében. “Ez a vörös vonal, amelyet sem Ukrajna, sem partnereink nem fognak átlépni. A kollektív Nyugat nem fog beleegyezni, hogy Oroszországnak jogi garanciákat nyújtson arra, hogy az észak-atlanti szövetség nem terjeszkedik tovább Keletre, mert ez számára stratégiai vereség lenne” – vélekedett Kuleba.

Hozzáfűzte: Genfben Oroszország jelzést kapott, hogy Ukrajna bevonása nélkül nem születnek megállapodások Ukrajnáról. Kifejtette, hogy Ukrajna folyamatosan azt az elvi álláspontot képviseli, amely szerint az euroatlanti térség biztonságáról folyó bármiféle tárgyalás kiindulópontja csakis az lehet, hogy Oroszország megszünteti a feszültséget az ukrán határoknál, valamint kivonul a Krímből és a Donyec-medencéből. “Örömmel látom, hogy kemény munkánk kezdi meghozni a gyümölcsét: partnereink egyre jobban megértik, hogy amíg Ukrajna veszélyben van, addig az euroatlanti térség nincs biztonságban” – konstatálta a miniszter.

Hétfőn Genfben Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes tárgyalt orosz hivatali parterével, Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettessel. Mind az orosz, mind az amerikai fél a megbeszélést nyíltnak és egyenesnek minősítette.

Vége az amerikai-orosz tárgyalásnak: egyik fél sem engedett az álláspontjából

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó