Porosenko-show: ki lesz a győztes?

Január 19-én folytatódik a Porosenko-show. A volt ukrán elnök hétfőn tért vissza a hazájába, a reptérről az egyik kijevi kerületi bíróságra vezetett az útja, ahol éjszakába nyúlóan tárgyalták az ügyét, de a verdikt kihirdetését szerdára halasztották. Mint az ismeretes, Petro Porosenkót hazaárulással gyanúsítottak meg.

A meggyanúsításról szóló hivatalos dokumentumot az állami nyomozóiroda keresete alapján Olekszij Szimonenko főügyész-helyettes írta alá és postai úton kézbesítették az ország ötödik elnökének még decemberben, de akkor már a politikus elhagyta az országot. Később bejelentette, január közepén tér vissza.

Súlyos vád: Porosenko cinkosa volt az orosz hatalomnak?

Szavát betartotta, s január 17-én Varsóból visszatért Kijevbe. Sokan azt várták, már a reptéren őrizetbe veszik, de ez nem történt meg. Útja onnan a Pecserszki Kerületi Bíróságra vezetett, ahol egész nap az ügyét tárgyalták. Porosenkót azzal gyanúsítják, hogy a donbászi szénválság idején titokban összejátszott a legfelső szintű orosz vezetéssel, amivel közvetett módon hozzájárult az illegitim kelet-ukrajnai “népköztársaságok” finanszírozásához, ami kimeríti a terrorista szervezetek pénzelésének bűntettét, de ami ennél is súlyosabb, hogy a hazaárulás gyanúja is felvetődött.

Amennyiben bebizonyosodna Porosenko bűnössége, a hatályos törvények szerint teljes vagyonelkobzás mellett akár 15 éves börtönbüntetéssel is sújthatnák. Nem mellékesen, ugyanezen vádpontok alapján egy másik ismert politikus, Viktor Medvedcsuk ellen is eljárás zajlik Ukrajnában, az oroszbarát pártvezető jó ideje házi őrizetben van. A feltevések szerint ugyanezen sors vár Porosenkóra is, olyan hírek is szárnyra keltek, hogy egymilliárd hrivnyás óvadékot állapíthat meg a bíró. Ám erre leghamarabb szerdán kerülhet sor, ugyanis a döntést január 19-re napolták.

A politikust – aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője – már a kijevi Zsuljani repülőtéren is néhány száz híve fogadta. A hozzájuk intézett beszédében Porosenko emlékeztetett arra, hogy elnöksége idején kapta meg Ukrajna a vízummentes beutazás lehetőségét az Európai Unió országaiba, és kötötte meg Kijev a társulási megállapodást az EU-val.

Később a bíróság épülete előtt is összegyűltek a támogatói, elzárták a kijáratokat. Ezzel egy időben a belbiztonsági szolgálatok egyenruhásai is nagy erőkkel vonultak fel, kisebb dulakodás zajlott a felek között., de komolyabb rendbontás nem történt. Porosenko eközben a tárgyalóteremben politikai üldöztetésnek nevezte az ellene indított jogi eljárást, Volodimir Zelenszkij elnököt és környezetét pedig alkalmatlannak minősítette az ország irányítására.

Az egész nap zajló hercehurca végül érdemi döntés nélkül ért véget, amit Porosenko győzelemként ünnepelt. Szakértők szerint a Porosenko-showban egyelőre Zelenszkij áll vesztésre, ugyanis ha nem emelnek elődje ellen vádat, az előzmények ismeretében az számára jelent majd politikai kudarcot.

Forrás:
KISZó/Fotó:Unian

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó