Oroszország figyelmeztet és elítéli a provokációkat

Oroszország nem fog eltűrni támadást Ukrajna és a Nyugat részéről a Donec-medence ellen – jelentette ki Konsztantyin Gavrilov, a bécsi biztonsági és fegyverzet-ellenőrzési tárgyalásokon részt vevő orosz küldöttség vezetője.

Gavrilov komolytalannak nevezte azokat a fenyegetéseket, amelyek szerint az olaj- és gázexportőr Oroszországot egy Ukrajna elleni agresszió esetén lekapcsolnák a SWIFT fizetési rendszerről. Úgy vélekedett, hogy ez de facto lehetetlen, és Irán példájára hivatkozva eredménytelennek nevezte az intézkedést.

Közben az orosz külügyminisztérium felszólította a brit diplomáciai tárcát, hogy tartózkodjon a “provokációktól”, miután a Foreign Office azzal vádolta meg Moszkvát, hogy oroszbarát bábkormányt akar hatalomra juttatni Kijevben. Moszkva szerint a London által terjesztett dezinformáció újabb bizonyítéka annak, hogy az “angolszászok” fokozzák a feszültséget a Donec-medencében. A történtek után London igényét fejezte ki a brit külügyminiszter moszkvai látogatására, a vizit lehetőségét orosz részről fontolóra vették – ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 1 televízióban. Brit külügyminiszter 2017 decembere óta nem járt az orosz fővárosban. Akkor a jelenlegi miniszterelnök, Boris Johnson töltötte be ezt a tisztséget. A hétvégén a brit védelmi tárcához közel álló források közölték, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elfogadta brit hivatali partnere, Ben Wallace kezdeményezését, hogy személyes találkozón vitassák meg az ukrajnai biztonsági helyzetet. Wallace a hét elején egy parlamenti felszólalásban helyezte kilátásba, hogy Londonba invitálja Sojgut. Pénteken Sojgu hívta meg moszkvai látogatásra Wallace-t az aktuális biztonsági problémák megvitatására.

A britek szerint Murajev lesz Ukrajna következő miniszterelnöke

Az orosz külügyminisztérium provokációnak minősítette, hogy az amerikai diplomáciai tárca Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteki genfi találkozóját megelőzően közleményben dezinformációval vádolta meg Oroszországot. A közlemény abban hibáztatta a Fehér Házat és szövetségeseit, hogy “toxikus információs és propagandakampányt” indítottak, amelyben Oroszországot “agresszorként”, valamint “a civilizált Európa ellenségeként” és a nemzetközi stabilitást fenyegető országként állítják be.

A Fehér Ház hivatalos közleményben figyelmeztette a Kremlt

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kacsának nevezte a Bloomberg amerikai hírügynökségnek azt a diplomáciai forrásra hivatkozó jelentését, amely szerint Hszi Csin-ping kínai elnök arra kérte orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, hogy az olimpia alatt ne támadja meg Ukrajnát, és ne rontsa el az ünnepet.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó