Valóban kevesebb műanyag kerül a szemétbe? │KISZó-háttér

Alternatíva híján marad a fizetős polietilén zacskó.

A közelmúltban lépett életbe az a törvény, amely megtiltja a kereskedelem számára a műanyag zacskók ingyenes forgalmazását. A korlátozás alá esik a 15-50 mikron vastagságú polietilén tasak, ezeket ingyenesen csak a hús- és haltermékek, egyes zöldségek és gyümölcsök, kimérős árucikkek csomagolására használhatják. A közelmúltban a Miniszteri Kabinet 2-3 hrivnya közötti összegben határozta meg az említett szatyrok minimális árát. A kitétel nem vonatkozik a biológiailag lebomló zacskókra. A műanyag tasakok használatát 2023. január 1-jétől teljesen betiltják, kizárólag a biológiailag lebomló csomagolások forgalmazása lesz engedélyezett. Vajon a törvény betölti fő funkcióját, és csökkenti a hulladéklerakókban landoló műanyag mennyiségét?

Bujdosó Ivett, Simon Rita

A Legfelső Tanács június 1-én második olvasatban is elfogadta A műanyag tasakok forgalmazásának korlátozásáról szóló törvényt. A dokumentumot 297 képviselő szavazta meg.

Ennek értelmében betiltották a 15-50 mikron vastagságú és az oxidációt elősegítő katalizátort tartalmazó műanyag zacskók használatát. A korlátozások nem vonatkoznak a 15 mikronnál vékonyabb és 225x345x450 milliméteres zacskókra, amelyeket elsődlegesen hús, hal és szemes termékek csomagolására alkalmaznak. 2023-tól, az alternatívák piaci megjelenése után viszont ezeket is betiltják.

A legolcsóbb, fogantyúk és oldalsó hajtások nélküli tasakokért minimum 2 hrivnyát, az említett jellemzőkkel rendelkezőkért 3 hrivnyát kell fizetni. A fogantyú nélküli, de oldalsó hajtásos csomagolóeszközök darabja 2,5 hrivnyába kerül.

A vállalkozók egyéb lehetőségeken gondolkodnak

A polietilén zacskókat nem megújuló erőforrásból készítik, ráadásul nagyon lassan bomlik le, és több évszázadon keresztül károsítja a természetet. A folyószennyezés örök problémája mellett az állatok a takarmánnyal együtt gyakran elfogyasztják, ami a halálukat okozza. A vállalkozók ezért ingyenes és környezetbarát opció kidolgozásán gondolkodnak. Nagy részük nincs elkeseredve, hiszen a legtöbb üzletben még a törvény életbe lépése előtt visszaesett az egyszer használatos csomagolások iránti kereslet. A későbbiekben nagy valószínűséggel a műanyag edények, szívószálak, poharak és egyéb termékek is eltűnhetnek a polcokról.

Nincs alternatív megoldás

Jelentős probléma, hogy az állam nem teremtett alternatívát a műanyag zacskók teljes elhagyására, kivéve azt, hogy ezekért a túlárazott termékekért aránytalanul nagy összeg, 2-3 hrivnya terheli a fogyasztók pénztárcáját.

Egyelőre nem tudni, hogy a tiltások hogyan befolyásolják a hulladéklerakókban felgyülemlett műanyag mennyiségét, ugyanis nem valószínű, hogy a törvény megalkotása során átfogó szociológiai és marketingfelmérést végeztek volna.

Az azonban nyilvánvaló, hogy a nejlonzacskók fizetőssé tétele elsősorban a nyugdíjasokat és más hátrányos helyzetű csoportokat sújtja, akiknek a jövedelme valójában a valós létminimumnál is jóval alacsonyabb.

Hiányzik a hatékony ellenőrzés

A vonatkozó törvény értelmében a nejlonzacskó-forgalmazás betartásának ellenőrzését az élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi állami szolgálat látja el. Ez a szerv azonban már most is széles hatáskörrel bír, így kétséges, hogy a szolgálatnak lesz-e elegendő kapacitása, pénzügyi és humán erőforrása a műanyag zacskók forgalmának megfelelő ellenőrzésére.

Mi lehet a megoldás?

Megoldást jelenthetne a környezetvédelmi adó bevezetése nemcsak a gyártók, hanem a nagykereskedők és minden olyan kereskedelmi egység számára, ahol valamilyen módon műanyag zacskót használnak. Ezt az illetékfajtát egyébként 2015-ben komoly indokok nélkül eltörölték. A megemelt felelősség arra ösztönözheti a kereskedőket, hogy minél előbb környezetbarát alternatívákat kínáljanak a fogyasztóknak.

A szakemberek sem túl bizakodóak. Véleményük szerint gondot okoz, hogy a törvényből hiányzik a gyártók és a forgalmazók érdekeltsége, felelősségre vonásának mechanizmusa, s szó sincs egyéb környezetvédő anyagok kifejlesztéséről, alkalmazásáról.

Napjainkban Ukrajnában mindössze három olyan gyár működik, amely hamar lebomló anyagokból állítja elő a csomagolóeszközt.

Az állam nem is tervezi, hogy valamilyen, az egész országot lefedő műanyagbegyűjtő hálózatot hozzon létre, amely összegyűjtené a zacskókat, flakonokat stb.
Miben reménykedjünk, ha egyetlen igazán jól működő szemétfeldolgozó gyárunk sincs? Talán a Nagy építkezés program ezt az ágazatot is felölelhetné.

A kistelepülések többségében minden a régi

A falvakban ötből négy helyen nem fordítanak figyelmet a december 10-én életbe lépett változásokra.

Barkaszón az egyik, neve elhallgatását kérő üzletvezető úgy véli, nem ez fogja jövedelmezőbbé tenni a vállalkozást, és amúgy is csak fejfájást okozna az elszámolásnál. A kisboltba a legtöbben saját szatyorral, kosárral érkeznek, legfeljebb a cukorkát mérik zacskóba. Ott áll a pulton egy csomag műanyagzacskó – ami egyébként 16 hrivnyába kerül –, és akinek kell, vesz belőle.
Pitra Melinda nem is hallott erről a törvényről, és mint mondja, eddig fel sem figyelt az ilyesmire. Bár a fiatalasszony falun lakik, Beregszászban szokott vásárolni. Általában még a csekket sem nézi meg, ha fel is számoltak neki valamennyit a műanyag zacskókért, nem tudja, mennyit. Gyakran visz magával zacskót a boltba, otthon rengeteg felhalmozódott már. Szíve szerint betiltana minden műanyag zacskót a palackokkal együtt. Úgy véli, ha teljesen betiltanák, egy idő után átállnánk valami másra és megszoknánk, mint a maszkviselést. Viszont egyelőre nem sok embert tart majd vissza a „fizetős” zacskó, főleg úgy, hogy még alternatíva sincs nagyon, amivel helyettesíthetnék azokat.

Büntetés jár a zacskók ingyenes osztogatásáért

A műanyag zacskók terjesztése fizetős alapon történik – írja a törvény.

– A termékek kiskereskedelmi ára nem lehet alacsonyabb a Miniszteri Kabinet által minimálisan meghatározottnál. A dokumentumban foglaltak szerint nem minden esetben kell fizetni az egyszer használatos zacskókért. Ám amelyikért igen, azt a törvényben meghatározott ár szerint kell értékesíteni, az eladók, az üzlet nem vállalhatja magára a költséget – fejtette ki Popovics Sándor jogász. – A nejlonzacskó ingyenes szétosztásáért pénzbírság szabható ki. A törvénysértők 1700-3400 hrivnya büntetésre számíthatnak, attól függően, hogy ismétlődő vagy egyszeri szabályszegés történik. A szankciók február elsejétől lépnek életbe.

Forrás:
KISZó/Fotó:Zunko Barnabás

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó