Merjünk nagyot álmodni! │KISZó-portré

Sokan tanácstalanok vagyunk, mihez is kezdjünk középiskolai tanulmányaink után. Nem tudjuk, merre induljunk, milyen pályát válasszunk. Gyakran téves döntések alapján olyan szakma mellett döntünk, mely sokkal inkább teher, mint tartalmas foglalatosság. Egy beregszászi fiatal lány azonban mert nagyot álmodni, 23 évesen saját vállalkozást indított Lengyel Nikolett, a The Beauty Bar szépségszalon tulajdonosa.

Varga Brigitta

– Mesélj egy kicsit a kezdetekről!

– Egy szlovákiai egyetemen kezdtem meg felsőfokú tanulmányaimat. Mint a legtöbb fiatal, bátran vágtam neki a nagyvilágnak egy szebb jövő reményében. Hamar rádöbbentem, hogy ott sem könnyebb, mint idehaza, így visszatértem Kárpátaljára és az Ungvári Nemzeti Egyetem angol szakán szereztem diplomát. A célom az volt, hogy tanár legyek, vagy olyan pályát válasszak, melyen folyamatosan bővíthetem az angol nyelvtudásomat. Egyetemi éveim alatt kaptam egy állásajánlatot a Yadzaki gyártól. Éltem a lehetőséggel és munkába álltam mint logisztikai szakember.

A munka egyhangú, unalmas volt, de örültem annak, hogy van saját keresetem. A sok üresjárat miatt a telefonomba temetkeztem.

Böngészés közben találtam rá egy ivano-frankivszki lányra, aki szemöldökformázással foglalkozott. Nagyon megtetszett nekem a munkája. Nem mellesleg mindig is érdekelt a szépségipar világa, így elhatároztam, ha már ennyi szabadidőm van, felkeresem és mellette kitanulom a mesterséget.

– Könnyen sikerült elsajátítani a szakma fortélyait?

– Eleinte egyáltalán nem állt a kezem az ecsetre, de ez nem tántorított el, hatalmas volt bennem a tudásvágy. Fél éven keresztül esténként, munka után otthon fogadtam a szépülni vágyó barátokat, családtagokat. Majd egyre többen érdeklődtek a szolgáltatásaim felől, és folyamatosan bővült az ügyfélkör. Elég pörgős személyiség vagyok, ezért az irodai munka nem volt igazán nekem való. A szemöldökformálást jobban szerettem, ezért felmondtam a gyárban és egy ungvári szépségszalonban kezdtem el dolgozni. Itt rengeteg tapasztalatra tettem szert, és ez idő alatt több mesterkurzust és egy sminkes tanfolyamot is elvégeztem. Egyetemi tanulmányaim után hazaköltöztem Beregszászba. Már akkor érlelődött bennem a gondolat, hogy jó lenne saját szépségszalont alapítani.

Akkoriban divatosnak számítottak a Beauty Bar elnevezésű szalonok, én pedig csak álmodozni mertem arról, hogy egyszer majd nekem is lesz egy sajátom. Tavaly márciusban az álom valóra vált.

– Nem lehetett könnyű a járványügyi korlátozások közepette vállalkozást nyitni.

– Valóban nem volt könnyű, de nem éreztem azt, hogy ez engem bármiben is hátráltatna. Igaz, a járvány kitörésekor két hónapra megállt az élet, csak otthon ültünk, de a korlátozások enyhítésével az én munkám is egyre több lett. A megfelelő szakemberek megválogatása okozott inkább nehézséget, valamint a helyszín kiválasztása és a szépségszalon berendezése, kialakítása. Hiszen a nők többsége nemcsak szépülni szeretne az efféle helyeken, hanem pihenni, vagy, akár egy pszichológusnál, elpanaszolni gondjukat, bajukat. A kezdeti nehézségeken túllendülve ma már büszkén mondhatom, sikerült rendkívül fiatalos, lelkes csapatot összehozni.

Jelenleg hatan dolgoznak nálunk: 2 szemöldökformázó és sminkes, 2 manikűrös és 2 fodrász, akik teljes odaadással végzik munkájukat.

– Mi a siker titka?

– A munka. Aki felelősségteljesen látja el a feladatait, annak végül megtérülnek a fáradozásai. Időm nagy részét a szalonban töltöm. A legnagyobb gondom, hogy nem tudok nemet mondani. Ha valaki reggel 5-re vagy este 8-ra szeretne időpontot, én alkalmazkodom hozzá és elvállalom.

A mi szakmánkban ez egyébként is elengedhetetlen, nyitottnak és alázatosnak kell lennünk, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek.

A vendégnek éreznie kell, hogy tiszteled őt és arra törekszel, hogy legjobb tudásod szerint kielégítsd az ő igényeit. Ha ezt érzi, akkor nyert ügyed van, hiszen ajánlanak majd másoknak és tudjuk, a legjobb ajánlás a szájról szájra terjedő reklám. Emellett természetesen nagy fontossággal bír a közösségi média. A szociális háló olyan, akár egy üzlet, egy kirakat, ahol az érdeklődők megtekinthetik a szolgáltatásainkat és online időpontfoglalással igénybe is vehetik azt. Nem elég, hogy valaki szépen dolgozik, azt tudni kell láttatni is. Népszerűségünk talán annak is köszönhető, hogy a csapatunk kétnyelvű. Tudniillik Beregszász olyan, akár egy nagy magyar sziget Kárpátalján. A szalonban dolgozó szakemberek többsége ukrán nyelvű, de kivétel nélkül mindenki beszél vagy legalább ért magyarul. Az utóbbi időben én magam is tartok képzéseket, szintén két nyelven.

– Tervek a jövőre nézve?

– Kezdem azt érezni, hogy az idő haladtával és ügyfeleink sokasodásával egyre jobban kinőjük a jelenlegi 53 négyzetméteres helyiségünket. A jövőben szeretnénk tágasabb helyre költözni, s amint ez megvalósul, szolgáltatásaink körét is bővítjük. Szívesen fogadnék még egy kozmetikust is a csapatunkba.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó