Rózsabál, jótékonysági akciók, rózsatövek ültetése, táblaavatások… │KISZó-interjú

A Kárpátaljai Rózsahölgyek elmúlt nyolc éve.

A Kárpátaljai Rózsahölgyek Társasága 2013 novemberében alakult Beregszászban, ám hivatalosan öt év elteltével, 2018-ban vált jogi személlyé. Már abban az időszakban is szerveztek programokat, igaz, messze nem annyit, mint mostanában. De ne rohanjunk ennyire előre. A kezdetekről Mező Diannát, a társaság elnökét, megálmodóját kérdeztük.

Hegedűs Csilla

– Honnan jött az ötlet, hogy megalapítsd a rózsahölgyek társaságát?

– Az az igazság, hogy ketten alapítottuk a társaságot, jómagam és Kerekes Henrietta, aki a beregszászi konzulátuson teljesített szolgálatot. Mi már akkor rózsahölgyek voltunk, Kecskeméten avattak fel minket még 2011-ben. Tehát Kecskemétről származott az ötlet, hogy mi is megalakítsuk a közösséget amely tizenhárom taggal indult útjára. Voltak közöttünk diplomaták, tanárok, vállalkozók. Évente avatunk új tagokat, valamikor három, de előfordult, hogy nyolc személlyel bővült az egyesületünk. Mindig a környezetünkben élő aktív, a társadalmi életben szerepet vállaló hölgyeket kértük fel. Akkoriban még nem voltak komolyabb célkitűzéseink, viszont összeültünk néhányan, és megbeszéltük, kiket szeretnénk felkarolni. Nem követtük az „anyaszervezetet”, azt viszont már az elején tudtuk, hogy segíteni szeretnénk a rászoruló gyermekeknek.

– A bejegyzésetekig milyen programjaitok voltak?

– Az elsők között szerepelt a kecskeméti rózsahölgyekkel való kapcsolatépítés, aminek köszönhetően több beregszászi gyereket vihettünk színházi előadásra Budapestre, s a magyarországi rózsahölgyek támogatásával még új, ünneplő ruhát is kaptak. Csapatépítő kiránduláson vettünk részt Badenben, ahol ellátogathattunk Sissi rózsakertjébe.

2018-ban Dianna felkérésére jómagam is a társaság tagja lettem. Mindmáig szívesen teszek eleget a feladatoknak, s mint újságíró elmondhatom, akkoriban nagyon beindult az élet a rózsahölgyek körében, a létszám ötvenre növekedett.

– El kell mondanom, hogy nem mindenki veszi ki aktívan részét a tevékenységünkből. S minket sem került el az elvándorlás, sok tagunk családjával együtt elköltözött. D szerencsére évről-évre vannak új hölgyek, akik a sorainkat erősítik. Ami pedig a programokat illeti, valóban sok rendezvényt sikerült lebonyolítani. 2015-ben szerveztük meg az első Békéért és harmóniáért operaestünket, melyen Pitti Katalin opera énekesnő lépett fel. Ezt követte a gasztronómiai ételbemutató és -kóstoló rendezvényünk, majd 2019-ben az első rózsabál.

Ezek a nagyszerű programok 2020-2021-ben a járvány miatt sajnos elmaradtak, de a rózsahölgyek ekkor sem tétlenkedtek. Megengedett volt például a rózsatövek ültetése a Budapest parkban, a társaság tagjai rózsatővel és emléktáblával tisztelegtek olyan hölgyek emléke előtt, akik Kárpátalja szülöttei, vagy sokat tettek az itt élő emberekért. Eddig Fedák Sári, Horváth Anna, Osvát Erzsébet, vitéz Ortutaty Zsuzsanna, Gulácsy Mária, Báthy Anna, Zrínyi Ilona (bár Zrínyi Ilona nem Beregszász szülötte, ő és a Rákóczi-család mégis ezer szállal köthető vidékünkhöz) kapott emléktáblát és rózsatövet. És nem hagyhatók ki a jótékonysági programok, az elesettek, a szegény körülmények között élő gyermekek felkarolása, segítése sem.

– Megalakulásunkkor az első alapgondolatunk volt a nehézsorsú gyerekek támogatása, akiknek kevés lehetőségük van a szórakozásra, kikapcsolódásra.

Mindig azzal segítettünk, amire lehetőségünk volt. Ha kirándulni tudtuk elvinni őket, akkor azt tettük, ha beültünk velük egy cukrászdába vagy fagyizóba, az is nagy élmény volt számukra. A legfrissebb akció a múlt év végén zajlott le, amikor támogatók segítéségével korcsolyázni, majd hamburgerezni vittünk húsz gyereket, aztán pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából a Tünde divatházban ízlése szerint vásárolhatott ruhaneműt, lábbelit öt gyermek. Ez óriási segítség volt mind a gyerekeknek, mind a szüleiknek. Az első ilyen „öltöztetős” programunk egyébként 2021 szeptemberében, az iskolakezdés előtt volt, amikor a rózsahölgyek támogatásával beregszászi és környékbeli gyerekek kaptak ünneplő ruhát, amit jótékonysági hajvágással kötöttünk egybe.

Legnagyobb örömünkre nagyon sok fodrász ajánlotta fel, hogy megigazítja, levágja a hajukat, frizurát készít az arra rászorulóknak.

– A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. mellett kik támogatják még a programok megvalósítását?

– Szerencsések vagyunk, ugyanis az elmúlt évek alatt nagyon sokan álltak mellénk. Amikor például megszerveztük ételbemutató és -kóstoló rendezvényünket, megannyi étterem, bár, cukrászda és borász támogatta azt. Folyamatos támogatónk a beregszászi és az ungvári külképviselet, a beregszászi polgármesteri hivatal, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az ID System Kft., a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat, a helyi sajtóorgánumok, és természetesen maguk a rózsahölgyek.

– Mindenki reméli, hogy az idei év már könnyebb lesz. A rózsahölgyek társasága mit tervez?

– Az én titkos terveim között, hogy idén ősszel megrendezik a második rózsabálunkat. Emellett, mint ahogy korábban említettem, az elmúlt évek alatt több csapatépítő kirándulást, programot szerveztünk. Ezt a jó szokásunkat az idén is szeretnénk folytatni, ugyanis fontosnak tartjuk, hogy mi, rózsahölgyek is összetartsun. Úgy véljük, a család a társadalom alapja, ezért évente csapatépítő jelleggel házaspárokat hívunk meg vacsorára. Igyekszünk aktuális rendezvényeket, találkozókat tartani, tavaly októberben mellrák elleni szakmai beszélgetést szerveztünk a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat székházában.

Az emberekhez mindig jóindulattal fordulunk, elfogadóak vagyunk és nem ítélkezünk. Meghirdettük a Mosoly évét. Mert a mosoly mosolyt vált ki.

– Hogy gondoljátok, elértétek az elején kitűzött céljaitokat?

– Amikor a programokat szervezzük és látjuk, milyen vidáman és jó kedvvel vesznek részt azokon a gyerekek, akkor értjük meg igazán, hogy elértük a kitűzött céljainkat. Örömet, boldogságot adtunk a gyerekeknek. Nagyon reméljük, hogy a következő években ezt ugyanígy tudjunk folytatni.

Rózsahölgyek fogadalma
Mi, mint Rózsahölgyek fogadjuk, hogy a Szeretet és Harmónia gondolatait erősítjük és képviseljük a világban minden ember között úgy, ahogyan a rózsa természetes szépségével, illatával megörvendeztet bennünket.
Kötelességünknek tekintjük, hogy másokhoz szelíden, megértően, értékeit, gondolkodását tiszteletben tartva, jóindulattal közeledjünk.
Mindennap időt szánunk arra, hogy akikkel kapcsolatba kerülünk – családunk, munkatársaink, közösségünk körében –, a szépség, a szeretet, a szelídség és a béke értékeit közvetítsük.
Ünnepélyesen fogadjuk, és aláírásunkkal megerősítjük, hogy mindennapi életünkben követjük és képviseljük ezeket az értékeket. Törekszünk arra, hogy úgy éljünk, ami által mi magunk és mások is jobbá válhassanak!
Ünnepélyesen fogadjuk!

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó