Az ukrajnai menekültek legfeljebb 18 hónapig tartózkodhatnak törvényesen Lengyelországban

Jóváhagyta a lengyel kormány az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodása és munkavállalása rendezését célzó különleges törvény tervezetét – közölte hétfői sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő.

A tervezet értelmében azok a lengyelek, akik ukrán családokat fogadnak be otthonukba, két hónapig napi 40 zloty (260 hrivnya) támogatást kapnak minden befogadott személyért – jelentette be Morawiecki.

Az új előírások alapján az ukrán állampolgárok Lengyelországban 18 hónapos tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapnak, amely 3 évre hosszabbítható meg.

Az önkormányzatok számára pénzügyi keretet különítenek el a befogadással összefüggő többletfeladatok, például az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítására.

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Mariusz Kaminski belügyminiszter elmondta: a háború kitörése óta, hétfő délelőtt 11 óráig 1 millió 85 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba. A menekültek túlnyomó többsége gyermekes nő, aki minél közelebb akar maradni Ukrajnához, ezért Lengyelországból nem utazik tovább más országokba.

Az Ukrajnából érkezők lengyel személyazonosító számot kapnak az ügyintézéshez és a törvényes cégalapításhoz – közölte Kaminski.

Marlena Malag családügyi miniszter bejelentette: az ukrajnai menekültek egyszeri, 300 zloty összegű támogatást kapnak a határ átlépése után. Prioritásnak nevezte, hogy élhessenek a lengyelországi munkavállalás lehetőségével. Az új törvény értelmében a lengyel családtámogatások is járnak nekik, beleértve az 500 plusz nevű segélyt, melynek értelmében az állam minden gyermek után havi 500 zlotyt fizet a szülőknek – közölte a miniszter.

Háborús élő hírfolyamunkat itt találja:

Élő, 12. nap – Ma folytatódhatnak a béketárgyalások

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó