Élő, 12. nap – Ma folytatódhatnak a béketárgyalások

Ukrajna és Oroszország delegációi ma tartják meg a tárgyalások harmadik fordulóját. Hétfő, az ukrajnai háború tizenkettedik napja.

🕔 21:00

Osztrák és ukrán parlamenti képviselők találkozójára került sor Kárpátalján

Március 7-én ukrán és osztrák parlamenti képviselők találkozójára került sor az Ungvár – Felsőnémeti ellenőrzőpontnál. 

Az eseményen jelen volt a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője is.

„A mai nap során két kamionnyi humanitárius segélyt adtak át kollégáink, amelyeket azonnal eljuttatunk Ukrajna azon megyéibe, ahol jelenleg a legvészesebb a humanitárius helyzet” – jelentette Viktor Mikita.

A kormányzó köszönetet mondott az osztrák parlament képviselőinek és a diplomatáknak a segítségért és a sokoldalú támogatásért.

🕔 20:00

Az ukrajnai menekültek legfeljebb 18 hónapig tartózkodhatnak törvényesen Lengyelországban

Jóváhagyta a lengyel kormány az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló, az ukrán állampolgárok lengyelországi tartózkodása és munkavállalása rendezését célzó különleges törvény tervezetét – közölte hétfői sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő.

A tervezet értelmében azok a lengyelek, akik ukrán családokat fogadnak be otthonukba, két hónapig napi 40 zloty (260 hrivnya) támogatást kapnak minden befogadott személyért – jelentette be Morawiecki.

Az új előírások alapján az ukrán állampolgárok Lengyelországban 18 hónapos tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapnak, amely 3 évre hosszabbítható meg.

Az önkormányzatok számára pénzügyi keretet különítenek el a befogadással összefüggő többletfeladatok, például az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítására.

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Mariusz Kaminski belügyminiszter elmondta: a háború kitörése óta, hétfő délelőtt 11 óráig 1 millió 85 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba. A menekültek túlnyomó többsége gyermekes nő, aki minél közelebb akar maradni Ukrajnához, ezért Lengyelországból nem utazik tovább más országokba.

Az Ukrajnából érkezők lengyel személyazonosító számot kapnak az ügyintézéshez és a törvényes cégalapításhoz – közölte Kaminski.

Marlena Malag családügyi miniszter bejelentette: az ukrajnai menekültek egyszeri, 300 zloty összegű támogatást kapnak a határ átlépése után. Prioritásnak nevezte, hogy élhessenek a lengyelországi munkavállalás lehetőségével. Az új törvény értelmében a lengyel családtámogatások is járnak nekik, beleértve az 500 plusz nevű segélyt, melynek értelmében az állam minden gyermek után havi 500 zlotyt fizet a szülőknek – közölte a miniszter.

🕔 19:36

Véget ért az ukrán–orosz tárgyalás harmadik fordulója

Véget ért az Oroszország és Ukrajna közötti háború lezárását célzó tárgyalások harmadik fordulója – jelentette be az Elnöki Hivatal tanácsadója.

Mihajlo Podoljak szerint pozitív fejlemények születtek a humanitárius folyosók logisztikájának javításában. A béke megteremtésének érdekében érdemi előrelépés viszont továbbra sem történt. Kiemelte, a háború végetvetése érdekében a tárgyalások a közeljövőben folytatódnak.

🕔 19:33

A szünidő után újraindítanák az oktatást ott, ahol lehet

Az iskolák működnének, az óvodák továbbra is zárva maradnának, olvasható a minisztérium honlapján. 

A minisztérium javaslatára a háború kirobbanását követően kéthetes tavaszi szünetre küldték az oktatási folyamat résztvevőit. A harcok egyes területeken még most is zajlanak, viszont vannak olyan megyék, ahol a helyzet viszonylag nyugodt és folytathatnák az oktatást, jegyezte meg Szerhij Skarlet.

Az óvodák továbbra is zárva maradnának.

Mint arról korábban beszámoltunk, azok a szülők és gyermekeik, akik jelenleg óvóhelyeken tartózkodnak, hallgathatják a Pavlusa és Java Telegram-csatorna hangos meséit.

Az oktatási miniszter azt mondta, a kéthetes vakáció március 13-án véget ér.

🕔 19:00

Tömegesen próbálnak menekülni az ukrán vasút evakuációs járatain

Pillanatok alatt bejárta a világhálót az a videó, melyen jól látható, hogy több ezren gyűltek össze a harkivi vasútállomáson az orosz támadások elől menekülve.

Az Ukrzaliznicja országszerte ingyenes evakuációs járatokat indít a hét minden napján. Eddig körülbelül 1,5 millió személyt evakuáltunk már a harcok dúlta térségekből. A vonatokra elsősorban nők, gyerekek és idősek szállhatnak fel.

🕔 18:45

Johnson: Nagy-Britannia további 175 millió font segélyt ad Ukrajnának

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte, hogy az Egyesül Királyság további 175 millió font (83,35 milliárd forint) támogatást nyújt Ukrajnának, amelynek nagy részét közvetlenül az ukrán kormánynak utalja át. 

A legfrissebb bejelentéssel az Ukrajnának biztosított brit támogatás teljes összege 400 millió fontra (190,5 milliárd forint) emelkedett.

„12 nap után már világos, hogy Putyin elszámította magát, alábecsülte az ukránokat és hősies ellenállásukat, alábecsülte vezetőjüket és alábecsülte a Nyugat egységét” – fogalmazott Johnson.

🕔 17:57

Kárpátalját elérte a menekültek második hulláma

A menekültek második hullámban érkeznek Kárpátaljára. A hatóságok arra szólítanak mindenkit, vétessék nyilvántartásba magukat, hogy munkát találjanak számukra és hozzájuthassanak a nekik járó szociális támogatásokhoz.

Erről Viktor Mikita, a megyei katonai közigazgatás elnöke számolt be sajtótájékoztatóján. Arra számítunk, hogy rengetegen érkeznek a háború sújtotta régiókból, mondta többek között, hozzátéve, hogy tegnaptól az ENSZ menekültügyi bizottsága irodát nyitott a megyeszékhelyen.

„Van egy módosabb kategória és vannak olyanok, akik csak felkapták a gyermeküket és elmenekültek. Elsősorban a sokgyermekes családokat fogjuk támogatni, hogy legalább a lakhatásért el tudjanak számolni. A kistérségek vezetőinek a dolga, hogy feltérképezzék, kik a leginkább rászorulók, így képben leszünk, mekkora kontingens szorul dotációra”, fejtette ki Mikita.

🕔 17:31

Megváltozott haranglábi határátkelőhely nyitvatartási ideje

Módosult a Harangláb–Lónya határátkelőhely munkarendje. Az ellenőrzőpont ezentúl 7-től 23 óráig (közép-európai idő szerint) fog működik.

A belügyminisztérium arra kéri a polgárokat, hogy külföldi utazásuk megtervezésekor vegyék figyelembe a módosult munkarendet.

🕔 17:00

Ezentúl katonai célokra elkobozhatják az ittas sofőrök autóit

Katonai célokra fordíthatják azoknak a járművezetőknek az autóit, akiket a rendőrök ittas vezetésen érnek tetten – közölte hétfői ungvári sajtótájékoztatóján Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Állami Katonai közigazgatás vezetője.

A kormányzó kiemelte, annak ellenére, hogy alkoholtilalom van érvényben a megyében a rendőrök számos ittas gépjárművezetőt füleltek le az elmúlt napokban.

🕔 16:21

A napokban tárgyalhatnak Ukrajna Eu-s tagságáról

Az Európai Unió vezetői a következő napokban fogják megvitatni Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét – közölte Twitteren az Euróapi Tanács elnöke.

Charles Michael posztjában leszögezte: az Eu szilárdan Ukrajna oldalán áll az orosz agresszió miatt bekövetkezett humanitárius szenvedések és a nukleáris biztonság biztosítására tett erőfeszítésekben.

“Az Eu Ukrajna iránti szolidaritása, barátsága és a nekik nyújtott példátlan segítsége megintathatatlan” – fogalmazott az Európau Tanács elnöke.

🕔 16:00

Ukrajna elindítja a nemzeti roaming projektet

A Kyivstar, a Vodafone Ukraine és a Lifecell mobilszolgáltatók összefogtak és bejelentették, hogy 2022. március 7-én elindítják a nemzeti barangolás projekt próbatesztelését Ukrajnában.

Ez azt jelenti, hogy az előfizetők átkapcsolódhatnak más szolgáltatók hálózatára, ha nem tudják használni saját szolgáltatójuk hálózatát, írja a Korrespondent.net.

A nemzeti roaming szolgáltatás elsőként Harkiv, Herson, Szumi, Poltava, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Doneck, Luhanszk, Kirovohrad és Mikolajiv régiókban kezdi meg működését. Később szeretnék majd kiterjeszteni Csernyihiv, Zsitomir, Cserkaszi és Vinnyica megyékben is.

Megjegyzendő, hogy nem kell többletdíjat fizetni azért, ha mobiltelefonjával átkapcsolódik egy másik szolgáltatóra. Továbbá telefonhívásaiért, SMS-üzeneteiért és az igénybe vett adatforgalmi szolgáltatásokért ugyanannyit kell majd fizetnie, mint saját szolgáltatójánál.

🕔 15:45

Példaértékű a segítségnyújtás – 167 000 menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra

Példaértékűnek nevezte a háború elől menekülők segítését, ellátását a magyar kormányszóvivő hétfőn Aranyosapátiban, ahol a határtérségben felállított segítségpontok végiglátogatása után megtekintette a térség legnagyobb, az adományok elhelyezésére kialakított 5000 négyzetméteres raktárát.

Szentkirályi Alexandra azt mondta, a segítségpontok már megteltek adományokkal, ezért az aranyosapáti raktárba szállítják a beérkező segélyeket. A raktár logisztikai központként is működik, ahonnan a segítségpontok kérésére és igényei szerint állítják össze és viszik a helyszínre azt, amire az adott segítségponton éppen szükség van – fűzte hozzá.

Nehéz a helyzet, de felemelő élmény látni, ahogy a magyarok egy emberként mozdultak meg, és segítik a háború elől menekülőket

– utalt a kormányszóvivő az önkormányzatok, a civil és karitatív szervezetek, illetve a kormány együttműködésére, amit az MTI érdeklődésére példaszerűnek nevezett.

Sokan nagyon rémülten érkeznek Magyarországra, ami az első biztos pont számukra, és az első sokk után itt fogják fel, mi történt velük, kiket hagytak otthon. Ezek a meggyötört emberek hálásak minden segítségért, jó szóért – összegezte az elmúlt napokban a határ mentén tapasztaltakat Szentkirályi Alexandra.

Kitért arra is, hogy a határ ukrajnai oldalán Asztélyon is járt, ahol az Ökumenikus Segélyszervezet működtet segítségpontot.

A határátlépéshez sokszor 10-12 órát is várakozók ellátását, segítését már ott megkezdik a segélyszervezet munkatársai,

miközben felmérik azt is, mire van a menekülőknek szükségük, hogy a magyar oldalon is fel tudjanak készülni a fogadásukra.

Vannak olyanok, akik csak néhány órát szeretnének pihenni, amíg a rokonok megérkeznek értük, de olyanok is jönnek, akik nem tudják, hová menjenek, mit csináljanak. Őket a katasztrófavédelem munkatársai viszik el a szálláshelyre, ahol meleg ételt és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak számukra – érzékeltette az összetett helyzetet a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra az MTI-nek Aranyosapátiban elmondta: eddig 167 000 menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.

“Nem tudjuk”, mit tartogatnak a következő napok, az érkezők száma várhatóan nem fog csökkenni, de “fel vagyunk készülve” valamennyi menekült fogadására – tette hozzá.

🕔 15:15

Több mint 140 ezren tértek vissza Ukrajnába

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a háború kirobbanása óta több mint 140 ezer ukrán állampolgár tért vissza az országba.

Az orosz agresszió kezdete óta több mint 1 millió 50 ezer ember lépte át az ország nyugati határait.  Több mint 900 ezren távoztak az országból – 764 ezer ukrán és 137 ezer külföldi állampolgár.

Közülük több mint egymillióan Lengyelországba, 180 ezren Magyarországra, 128 ezren Szlovákiába, 83 ezren Moldovába és 79 ezer ember Romániába utazott. Emellett 143 ezer ember tért vissza Ukrajnába.

A hazatérők többsége – 80 százalékuk – férfi.

A közleményben emlékeztetnek, az ország nyugati határán minden ellenőrzőpont éjjel-nappal működik.

🕔 14:50

Az EU további szankciókon dolgozik Oroszország ellen

Tekintettel az ukrajnai helyzet alakulására, az Európai Unió további szankciókon dolgozik – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn délelőtt Brüsszelben, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel folytatott tanácskozása előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

Az elnök elmondta: három kemény szankciócsomag van már érvényben Oroszországgal szemben, “arra kell koncentrálni, hogy ne maradjanak kiskapuk, és a szankciók hatása maximális legyen”. Mint mondta, “a hatályos büntetőintézkedések valóban harapósak, már tapasztalni lehet az orosz gazdaság (…) zavarait”.

Hozzátette, a brüsszeli bizottság kedden javaslatot fog előterjeszteni azzal kapcsolatban, hogyan szabadulhat meg az EU az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségtől. A javaslat szorgalmazni fogja az energiaellátás diverzifikálását, a megújuló energiaforrásokba történő beruházást és a jobb energiahatékonyság megteremtését.

Mario Draghi sajtónyilatkozatában felszólította az Európai Unió tagországait, hogy lehető leggyorsabban hajtsák végre az Oroszországgal szemben kiszabott szankciókat. Reményét fejezte ki, hogy minden tagállam kormánya olyan gyorsan intézkedik a szankciók végrehajtására vonatkozóan, mint az olasz vezetés. Szombaton például az olasz kormány közölte, hogy a helyi hatóságok 143 millió euró értékben villákat és jachtokat foglaltak le a szankciós listán jegyzett öt orosz magas rangú tisztviselőtől.

Draghi úgy vélte: az ukrán-orosz konfliktus megoldását szorgalmazó diplomáciai erőfeszítések nem jártak eddig eredménnyel, és Oroszország addig fogja folytatni a háborút, míg egész Ukrajna meg nem adja magát, és oroszbarát kormány kerül hatalomra Kijevben.

🕔 14:29

Magyarország segítséget nyújtott az elesett nagyszőlősi katona családjának is

Eddig már négy kárpátaljai áldozata van a február 24-én kirobbant orosz–ukrán háborúnak. Ketten közülük magyar származásúak. A tizenkilenc éves nagyszőlősi Valerij Méhest álmában érte a támadás, aki Harkivban tanult, s az orosz agresszió előtti napokban vitték őket Munkácsról a kelet-ukrajnai nagyvárosba.

Az elhunyt édesapjának, Ivan Méhesnek ma Magyarország Ungvári Főkonzulátusán a magyar kormány és a külügyminisztérium részvétét és együttérzését tolmácsolta Kuti László konzul, aki emlékeztetett: országa és a magyar nép minden tőle telhetőt segítséget megad Ukrajnának, az itt élőknek és a menekülteknek, akik elhagyni voltak kénytelenek otthonaikat. Magyarország azt szeretné, ha minél hamarabb befejeződne ez a véres háború, hangzott el.

Az elhunyt fiatal katona édesapja megköszönte Magyarország gyors támogatását, kijelentette: a háború szörnyűségei nem válogatnak, nemzetiségtől függetlenül mindenkit egyformán érintenek.

Ivan Méhes a Kárpáti Igaz Szónak nyilatkozva elmondta, fia a nagyszőlősi 8. számú középiskola általános osztályait elvégezve 2017-től a Munkácsi Katonai Líceumban tanult tovább, ahonnan 2019-ben felvételt nyert a Harkivi Légierő Akadémiára. Pár nappal az orosz támadás előtt még idehaza tartózkodott, február 22-én vitték vissza őket Harkivba.

“Március elsején este, 21 óra 40 perckor még telefonon hívtam őt, beszéltünk, aztán nyugovóra tértek és két órával rá, álmukban érte őket a rakétatámadás. Engem úgy értesítettek, hogy másnap, március 2-án, a reggeli órákban hunyt el a kórházban. Egyelőre nem tudjuk, mikor temethetjük el, ennek megvan a szigorú katonai protokollja, amit meg kell várnunk…” – osztotta meg a KISZó-val a megrendült édesapa.

A hősi halált halt Valerij Méhes nagycsaládban nőtt fel, három testvére van: egy 23 éves nővére, valamint egy 7 és egy 8 éves öccse és húga.

Isten nyugosztalja, szerkesztőségünk osztozik a család fájdalmában…

Magyarország korábban az ungvári származású Kis Sándor családjának is együttérzését fejezte ki és nyújtott támogatást az édesanyján keresztül az özvegyének, akinek két kiskorú gyereket kell felnevelnie.

🕔 14:02

Ukrajnában eltűnt rokonok felkutatását segítő Telegram-csatornát hoztak létre

Tizenkettedik napja tart az orosz támadás Ukrajna ellen. Több embernek megszakadt a kapcsolata a családtagjával, mert térerő vagy internet-hozzáférés nélkül maradtak a háborús övezetben.

Emiatt hozták létre az országban az Eltűntek keresése nevű Telegram-csatornát, amely azonnali tájékoztatást nyújt az elveszett vagy éppen ellenkezőleg, megtalált gyermekekről, írja az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A csatorna segítségével az eltűnt felnőtteket is megtalálhatják, jelentette be Mihajlo Fedorov, digitális átalakításért felelős miniszter.

A csatornát az orosz invázió következtében eltűnt emberek felkutatása érdekében hozták létre Ukrajnában.

Csak civileket lehet vele felkutatni.

Az információkat rövid bejegyzések formájában teszik közzé, annak a városnak a hashtag-jével, ahol az adott személy eltűnt.

Fel kell tüntetni az:

  •  eltűnt személy nevét
  • születési idejét
  • milyen körülmények között tűnt el
  • mikor voltak vele kapcsolatban utoljára
  • az elérhetőségét
  • saját elérhetőséget a visszajelzéshez

Az üzenetet az alábbi felhasználók egyikének kell küldeni, hogy közzétegyék:

@oxanakrasilova
@emmashymanovych
@Annavolod
@Jane_Sve

A közel 40 ezer tagot számláló csatornához az alábbi linken lehet csatlakozni: https://t.me/poshuk_znyklyh

🕔 13:17

A kihívások idején is segít a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ● Kárpáti Igaz Szó

A háború és az azzal járó tragikus események következtében az elmúlt napokban Kárpátalja rendkívül súlyos problémákkal, kihívásokkal szembesült.

Hegedűs Csilla

Bár a harci cselekmények – jelen állás szerint – a megyét közvetlenül nem érintik, a kárpátaljai embereknek példátlan gazdasági és szociális nehézségekkel kell megbirkózniuk, ezért a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkaközössége jótékonysági gyűjtést indított, melyhez az Intézet is csatlakozott.

A felajánlásoknak köszönhetően 12 millió forintot meghaladó értékben 1000-1000 darab tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket tartalmazó csomag jut el Kárpátaljára.

A csomagok beszerzésénél a CBA Üzletlánc működött együtt a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel és beszerzési áron biztosította a termékeket. Az adományokat Valent Viktor egyéni vállalkozó térítésmentesen szállította. Az NSKI a csomagok tartalmát a Kárpátaljai Református Egyházkerület és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség kéréseit figyelembe véve állította össze. A segítség célba juttatásáról e két egyházi szervezet gondoskodik.

Az adományt a Beregdaróci Polgármesteri Hivatal előtt sajtótájékoztató keretében adták át a református és a római katolikus közösség képviselőinek.

– Jó, ha a bajban megfogjuk egymás kezét. Fontos annak érdekében, hogy mindenkinek segítsünk egy kicsit a kihívások idején. A szeretet megnyitja az ember szívét, és ez mindannyiunkat cselekvésre hív. Most mi is ennek a hívásnak próbálunk eleget tenni – mondta Szász Jenő, az NSKI elnöke. Hozzátette, itt most mindenki szolidaritásról, szeretetről, együvé tartozásról tesz tanúbizonyságot, ami erőt ad  valamennyiünknek: a bajba jutottaknak, és a segítséget nyújtóknak egyaránt.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kihangsúlyozta, valóban egy emberként dobban nemcsak az ország, hanem a teljes nemzet szíve ebben a nehéz időszakban.

– Minden bajba jutott ember segítséget remél, és azt tudjuk nekik mondani, hogy segítséget is kap. Ez elkezdődik már a határon, a menekülőket az önkormányzatok a segítségpontokra hozzák. Akinek szállásra van szüksége, azt kap, de a karitatív szervezetek minden egyébben is segítenek. A rengeteg civilre és önkéntesre is számíthatunk, akik nélkül biztosan nem tudnánk ezt a feladatot ilyen színvonalasan ellátni.

Természetesen a kormány továbbra is kiveszi a részét a segítségnyújtásból, újabb három milliárd forint támogatást juttatunk, amit a hat legjelentősebb karitatív szervezet kap – hangsúlyozta a kormányszóvivő, aki maga is önkénteskedik a határ közelében.

Megosztotta gondolatait a sajtótájékoztató résztvevőivel Tilki Attila országgyűlési képviselő is, aki elmondta, 24 magyar település közvetlen határos Kárpátaljával, és ezek a települések egy emberként álltak a nemes ügy mellé, és próbálnak a rendelkezésre álló erőforrásokkal segíteni.

– Nap mint nap azt tapasztaljuk, hogy nagy tömeg érkezik Kárpátaljára, s egy részük itt is marad. Igyekszünk mindent megtenni, befogadjuk és segítjük őket, de ez nem egyszerű, az ellátásuk nagy terhet jelent úgy az egyháznak, mint a különböző szervezeteknek, ezért óriási öröm az az összefogás, amit Magyarországon látunk, rengetegen érdeklődnek, segítenek. Az NSKI-val hosszú ideje működünk együtt. Szász Jenő számos alkalommal járt Kárpátalján, és már eddig is nagyon sokat segített – mondta Taracközi Ferenc beregszászi lelkipásztor.

A római katolikus egyházközség nevében Harapkó Marianna, a Szent Anna Karitász vezetője mondott köszönetet.

Forrás:

KISZó/Fotó: Hegedűs Csilla

🕔 12:45

Az ukrán és az orosz delegáció már úton van a harmadik tárgyalásra

Az ukrán tárgyalódelegáció összetétele nem változott, írja az UNIAN.

A béketárgyalások harmadik fordulóját hétfő délután négy órára (kijevi idő) tervezik, erről az Elnöki Iroda vezetőjének tanácsadója számolt be.

Mihajlo Podoljak azt írta Twitteren, hogy az ukrán tárgyalódelegációban nem történtek változások. A tanácsadó egy fotót is közzétett, amelyen látszik, hogy az ukránok már elindultak a megbeszélésre.

Az UNIAN szerint a megszálló ország képviselői is elrepültek már Fehéroroszországba.

🕔 12:22

A 11 éves ukrán kisfiú egyedül jutott el a határig

Felnőtt kíséret nélkül, egyedül jutott el Zaporizzsjából Szlovákiába egy 11 éves ukrán kisfiú, közölte a szlovák belügyminisztériumra hivatkozva az Ukrinform.

„Mindenkit levett a lábáról a mosolyával, rettenthetetlenségével és egy igazi hős elszántságával” – mondták az átkelőnél lévő szlovák önkéntesek. A kisfiú egy nejlonzacskóval, az útlevelével és egy kezére írt telefonszámmal lépte át az ukrán–szlovák határt.

🕔 11:45

Határinfó: Tiszaújlaknál, Asztélynál és Ungvárnál várakoznak a legtöbben

Miroszlav Bileckij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás első helyettese rendszeresen tájékoztat az aktuális határhelyzetről.

Hétfőn, március 7-én délelőtt 11 órai adatok szerint az alábbi a helyzet:

Harangláb – ​​0 autó, 0 gyalogos;

Mezőkaszony – 0 autó, 0 gyalogos;

Asztély – 40 autó, 0 gyalogos;

Tiszaújlak – 40 autó, 0 gyalogos;

Nevetlenfalu – 0 teherautó, 0 autó;

Aknaszlatina – 5 autó, 10 gyalogos;

Ungvár: 150 autó, 0 kamion, 0 busz, 200 gyalogos;

Csap (Tisza): 20 autó, 0 teherautó, 0 busz;

Kisberezna: 40 autó, 0 gyalogos;

Kisszelmenc – 20 gyalogos;

Csapi vonatállomás – 70 ember.

🕔 11:35

Francia külügyminiszter: Ukrajna győzni fog

Franciaország különböző egészségügyi termékeket, köztük jódtablettákat küldött Ukrajnának az orosz hadsereggel szembeni harcok során esetlegesen bekövetkező nukleáris baleset okozta vészhelyzet esetére – jelezte a francia külügyminiszter.

Jean-Yves Le Drian azt is kijelentette: hisz Ukrajna végső győzelmében az orosz invázióval szemben. “Igen, küldtünk egészségügyi termékeket, s az is van benne” – mondta Jean-Yves Le Drian.

🕔 11:17

Száz ukrán árva érkezett Izraelbe

Izraelbe érkezett az ukrajnai menekülteket szállító első repülőgép, és a következő hetekben több ezer újabb menekültet várnak – jelentette a Háárec című újság honlapja.

Az első gép Moldovából érkezett 150 utassal a fedélzeten.

Később Lengyelországból és Romániából is érkezett egy-egy gép.

Vasárnap így összesen mintegy 400-an landoltak az izraeli hatóságok szervezett járataival, köztük száz olyan gyermek, akik családjaikat hátrahagyva kerültek Izraelbe.

🕔 11:02

Itt a Gyija TV: az álhírek ellen

Közölték, mi a teendő, ha az orosz megszállók leállítják az ukrán adásokat?

Az alternatív forrásokról a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás kommunikációs osztálya számolt be.

Emlékeztettek, hogy az ukrán TV-csatornák ingyenesen is elérhetők:

  • műholdon (a csatornák dekódolva vannak);
  • a YouTube-on (a legtöbb információs oldalnak saját csatornája van itt);
  • a Sweet TV, MEGOGO, Kyivstar TV, Oll tv és egyéb platformokon.

Sőt, már elérhető a Gyija alkalmazás új szolgáltatása, a Gyija TV, amely éjjel-nappal tájékoztat az ukrán–orosz háború híreiről, és harcol az orosz propaganda ellen.

🕔 10:37

Hogy folytassák a tanulást? – 211 iskolát romboltak le Ukrajnában

Az ország orosz megtámadását követően azonnal kéthetes szünidőt hirdettek mindenhol, írja a TSN. 

Az orosz invázió kezdete óta 211 iskola semmisült meg teljesen vagy rongálódott részlegesen, közölte Szerhij Skarlet oktatási és tudományos miniszter.

“Szörnyű helyzet, borzalmas statisztika. Látjuk, hogy napról napra egyre több iskola válik a földdel egyenlővé. Ma már 211 iskola van az országban, amely egy része teljesen megsemmisült, néhány pedig veszélyes állapotban van. Egyre több lesz ezekből” – mondta miniszter.

Jelenleg is tart az a kéthetes tavaszi vakáció, amit a háború kitörésekor rendeltek el. Skarlet azt is elmondta, hogy

az oktatási folyamatot nem szabad megszakítani,

ám ahol erre nincs lehetőség, ott a minisztérium javasolni fogja, hogy biztosítsanak a tanulóknak egyéni vagy távoktatást.

🕔 10:18

Veszélyben az ukránok internet-hozzáférése

Az országban már napok óta figyelmeztetik a lakosságot, hogy az orosz megszállók akadályozhatják a tv-adásokat, fennakadások lehetnek az internet-hozzáférésben.

Közben Kárpátalján analóg tévé csatornát hoztak létre. Mostantól az adás megszűnése vagy megszakadása esetén az ország ingyenes és akadálymentes hozzáférést kap a televíziózáshoz.

A megyében új internethálózat elindítására is készülnek, jelentette be  Olekszandr Packan megyevezető-helyettes.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hétfő reggel friss hírszerzési adatokat közölt az ukrajnai háborúról, írja a Portfolio.

A brit védelmi minisztérium reggeli jelentése az alábbiakat tartalmazza:

Oroszország valószínűleg azért veszi célba Ukrajna kommunikációs infrastruktúráját, hogy csökkentse az ukrán állampolgárok hozzáférését a megbízható hírekhez és információkhoz.

Oroszország a jelentések szerint tegnap csapást mért egy tévétoronyra Harkivban, és felfüggesztette a sugárzást. 2022. március 1-én hasonló csapás történt egy kijevi tévétorony ellen.

Az ukrán internet-hozzáférés nagy valószínűséggel az infrastruktúrára mért orosz csapások járulékos kárai m

🕔 09:57

A háború újabb kárpátaljai áldozata

Elhunyt a munkácsi Jaroszlav Tovkan. Ő a negyedik kárpátaljai áldozat. 

A tragédiáról a Munkácsi Városi Tanács számolt be az áldozat bajtársaira hivatkozva.

A városvezetés információi szerint Jaroszlav a 128. dandár katonája volt, és a Zaporizzsjáért vívott harcban halt meg.

Az idén töltötte volna be a 27. életévét…

A városi tanács hozzáteszi, a fiú az édesapja nyomdokaiba lépett, ugyanis az apja ukrán rendfenntartó volt.

– Ez (a katonai szolgálat – a szerk.) a fiunk saját döntése volt – mondta az apa, aki visszaemlékezett, hogy a fia korábban azt mondta a családjának: büszkék lesztek rám!

Nyugodjon békében…

Kapcsolódó írásunk:

🕔 09:29

Varsó magasabb uniós támogatást szorgalmaz az Ukrajnával határos országoknak

Az Ukrajnával határos országoknak a bejelentettnél határozottan nagyobb uniós támogatásra van szükségük a menekültáradat kezelésére – hangsúlyozta a varsói kormányfői hivatalban vasárnap rendezett sajtóértekezleten Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az Ukrajnából érkező menekültáradat miatt az Európai Unió (EU) frontországai – Lengyelország mellett Szlovákia, Magyarország, Románia, valamint Moldova is, amely nem uniós tagállam  – óriási kihívásokkal szembesülnek

– fogalmazott Jablonski. A jelenleg bejelentett  uniós támogatás “határozottan nem elegendő” – tette hozzá. Közölte, hogy az EU Tanácsa hétfői miniszteri értekezletén “rendszerszintű, valódi”, a szükségletekkel arányos uniós támogatást fog sürgetni, olyat, hogy a humanitárius segítséget szervező tagállamok reális támogatást kapjanak Brüsszeltől. Múlt heti bejelentés szerint az EU 500 millió eurót szán a humanitárius segélyek fedezésére. Vasárnap este a lengyel határőrség a Twitter közösségi oldalán közölte: meghaladta az egymilliót az  Ukrajnából Lengyelországba a háború kitörése óta elmenekülők száma.

“Ez egymillió emberi tragédia, egymillió, otthonából a háború miatt száműzött ember”

– olvasható a bejegyzésben.

A kormányfői hivatalban tartott sajtóértekezleten részt vett Jablonski mellett Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal vezetője, Piotr Müller kormányszóvivő, valamint Andrij Descsica, Ukrajna varsói nagykövete, volt ukrán külügyminiszter is. Michal Dworczyk úgy becsülte: a Lengyelországba érkező  menekültek száma növekedni fog. E folyamat dinamikáját azonban nem lehet előre felmérni – fűzte hozzá.

Mint magyarázta, jelenleg a második menekülthullám indul el, mely során közép- és kelet-Ukrajnából érkeznek emberek, akiknek az első hullámban elmenekültektől eltérően már nincsenek Lengyelországban élő rokonaik, ismerőseik. Ezért továbbra is fontos lesz a lengyel civil társadalom szerepvállalása a segítségnyújtásban – hangsúlyozta Dworczyk.

Piotr Müller bejelentette: Mateusz Morawiecki kormányfő “egyértelmű módon” fogja szorgalmazni az Oroszországgal szembeni szankciók élesítését az Európai Tanács csütörtöki rendkívüli értekezletén. Úgy látta: csak a kemény szankciók állíthatják meg az ukrajnai  orosz inváziót. “Az uniós politikusok ne legyenek olyan naivak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megáll Ukrajna határainál, ő kopogtatni fog az EU kapuinál is” – jelentette ki Müller, felidézve, hogy Hitler sem elégedett meg Lengyelország megszállásával a második világháború idején.

Ukrajna varsói nagykövete a sajtóértekezlet során többször is szorgalmazta: a Nyugat létesítsen repüléstilalmi zónát Ukrajna felett, azzal érvelve, hogy ez a lépés segítené leállítani az ukrajnai hadműveletet.

A február 24. óta orosz támadás alatt álló Ukrajna szeretné elérni a repüléstilalmi zóna létesítését, a NATO azonban – mint Jens Stoltenberg főtitkár pénteken is megerősítette – ezt a kérést egyelőre elutasítja.

🕔 09:01

Éjszakai bombázás Harkivban: nyolc halott

Oroszország éjjel rakétatámadást indított, amelynek következtében 11 épületet teljesen vagy részbe megsemmisített, írja a Korrespondent.

Március 7-re virradóan a Harkiv megyében végrehajtott bombázások következtében legalább 8 ember meghalt. Lakóházak, adminisztratív épületek, egészségügyi intézmények, iskolák és diákszállók semmisültek meg, közölte a helyi katasztrófa-elhárítás.

A robbanások miatt keletkezett tűz eloltásában és a törmelékek eltakarításában közel 300 tűzoltó- és mentőegység vett részt.

Az egyenruhások több mint 200 embert evakuáltak. A romok alól nyolc ember holttestét húzták ki.

🕔 07:55

Se áram, se víz: Megtiltották, hogy kijöjjenek a házaikból

Az orosz megszállók továbbra is rakéta- és bomba- tüzérségi támadásokat intéznek az ukrajnai települések ellen. Erről az Ukrán Fegyveres Erők vezérkari főnöksége számolt be március 7-én reggel.

Az ukrán vezérkar arról is tájékoztatott, hogy a Kijev megyei Irpiny lakosai több mint három napja áram, víz és fűtés nélkül maradtak, a megszállók azonban megtiltották nekik, hogy elhagyják az otthonaikat.

„A megszállók alattomosan megsértik a nemzetközi humanitárius jog szabályait, civileket és zöldfolyosókat lőnek, nőket és gyerekeket ejtenek túszul, felszerelést és lőszert telepít lakónegyedekbe, mesterséges humanitárius válságot idéznek elő a megszállt területeken”– jegyezték meg a közleményben.

Mint ismeretes, több evakuációs kísérlet is kudarcba fulladt, mivel az oroszok a megállapodás ellenére is támadtak.

A háború megrázó pillanatai:

Ez történt tegnap:

🕔 07:02

A magyar gazdák folyamatosan küldik az utánpótlást Kárpátaljára

Az ukrán határ túlsó oldalán elfogyott a burgonya, a hagyma és más zöldségek, a magyar gazdák ugyanakkor folyamatosan küldik az utánpótlást – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke vasárnap.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke elmondta, a Magyarországra menekülők mellett a Kárpátalján maradtakról is gondoskodniuk kell, s ebben az egyházak is nagy segítséget nyújtanak.

Kiemelte, a Magosznak a határ közelében vannak telephelyei, raktárai, így nincs akkora árumennyiség, amelyet ne tudnának fogadni, olajozottan működik a rendszer.

A szövetség elnöke példaként említette, hogy jövő héten a magyarországi malmok 24 tonna lisztet küldenek Kárpátaljára a Magyarok kenyere program keretében.

Hangsúlyozta, a segíteni akaró magyar gazdák a Magosz honlapján találhatják meg azokat a csatornákat, amelyeken keresztül megtehetik a felajánlásaikat.

Jakab István aláhúzta, a termékfelajánlások mellett pénzadományokat is várnak.

A Magosz elnöke kitért arra, hogy a belső ellátásra figyelemmel hozták meg azt a rendeletet, amely alapján az államnak elővásárlási joga keletkezett a külföldre értékesített gabonára.

Jakab István szólt továbbá arról is, versenyelőnyt jelent a magyar gazdáknak Orbán Viktor miniszterelnök azon szombati bejelentése, amely szerint a kormány 17,5 százalékról 80 százalékra emeli az agrártámogatások nemzeti kiegészítésének mértékét.

Kijelentette, a magyar gazdák a belföldi élelmiszerigény dupláját tudják megtermelni, így a jövőben is lesz élelmiszer minden magyar ember asztalán az egész Kárpát-medencében.

Előzmények:

Élő, 11. nap – Már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából

Élő, 10. nap – Ideiglenes tűzszünet lépett életbe két ukrán városban

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó