Lucescunak 5 millió dollárja bánhatja a háborút, Timoscsuk „hazaáruló” lett

A több mint két hete zajló orosz–ukrán háború a futball világába is begyűrűzött. Jó néhány botrányos sztori is kibontakozott, ezekből válogattunk ki kettőt: az egyik a Dinamo Kijev román sztáredzőjét, Mircea Lucescut érinti, a másik történet antihős főszereplője pedig Anatolij Timoscsuk, az ukrán labdarúgás egykoron ünnepelt sztárja, aki mára hazaáruló lett.

Aggódhat a Dinamo Kijev labdarúgócsapatának vezetőedzője, a román Mircea Lucescu, hogyan jut majd hozzá az ukrán bankszámláján levő mintegy ötmillió dollárjához, ugyanis zárolták a pénzét. A 76 éves Lucescu az orosz támadás után elhagyta Kijevet – ugyanígy tettek a klub légiósai, a Sahtar Donecnél szintén mindenki elmenekült –, hazautazott Bukarestbe, a pénze viszont Ukrajnában maradt, és emiatt most főhet a feje. Lucescu abban reménykedik, hogy a háború hamarosan véget ér, és visszatérhet a Dinamóhoz – a sztáredző mást nem tehet a reménykedésen kívül. A hírek szerint Lucescunak ötmillió dollárja ragadt Ukrajnában.

A gondot az okozza, hogy az ukrán kormány hozott egy korlátozó intézkedést, amelynek értelmében egy személy egy naptári évben legfeljebb ötszázezer dollárt vehet fel a bankszámlájáról. Most viszont még annyit sem, naponta csak maximum ezer dollár emelhető le a devizaszámlákról, de az is csak személyes jelenlét mellett.

Lucescu egyébként meglehetősen nehézkesen hagyta el Kijevet. Éjszaka indult el, és a moldovai határig az ötszáz kilométeres út megtétele majdnem egy napba telt neki, a határ előtt pedig öt kilométeres sor fogadta. Mircea Lucescu szerződése 2024. június 30-ig szól a Dinamo Kijevnél, jelen állás szerint ezt aligha tölti ki, hiszen az ukrán klubfutball is darabjaira hullik a háború hatására…

A másik történet főszereplője a 144-szeres válogatottbeli fellépésével Ukrajnában rekorder Anatolij Timoscsuk. A hazai szövetség azonban “kitörölte” az ország futballmúltjából az egykori közönségkedvenc középpályást. A 42 éves Timoscsuk bűne az, hogy az orosz agresszió után nem hagyta ott a Zenit Szentpétervár csapatát, ahol másodedzőként dolgozik, és semmilyen elítélő nyilatkozatot nem tett az Ukrajnát ért támadás után.

Az Ukrán Labdarúgó Szövetség (UAF) arra jutott, hogy Anatolij Timoscsuk azzal, hogy a Zenitnél maradt, s hallgatásba burkolózott, károsítja az ukrán futballról alkotott képet. Ezért visszavonta Anatolij Timoscsuk pro licences edzői bizonyítványát, az állami szervekhez fordult, hogy Timoscsukot fosszák meg valamennyi állami kitüntetésétől. Törölték az ukrán bajnokságban, a kupában és a Szuperkupában szerzett címeitől, valamint szintén törölték a nevét az ukrán válogatott játékosainak nyilvántartásából.

Az ukrán válogatott korábbi csapatkapitánya, a védekező középpályásként, illetve középhátvédként is bevethető futballista játszott a 2006-os németországi világbajnokságon, valamint a 2012-es lengyel–ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon is. Az 1995-ben kezdődött profi karrierje során szerepelt a Voliny Luck, a Sahtar Doneck, valamint az orosz Zenit és a német Bayern München csapatában, utolsó klubja pedig a kazah Kajrat Almati volt, ahonnan 2017 februárjában vonult vissza. Hazájában három, Oroszországban és Németországban két-két alkalommal volt bajnok, ezenkívül a Zenittel 2008-ban UEFA-kupát, a Bayern Münchennel pedig 2013-ban Bajnokok Ligáját nyert.

Az orosz agresszió után a Zenit egyetlen ukrán labdarúgója, az 54-szeres válogatott Jaroszlav Rakickij felbontotta a szerződését és hazautazott. A Szentpéterváron maradt Timoscsuk azóta Ukrajnában kap hideget-meleget. Korábbi felesége, Nagyezsda Navockaja is kikelt ellene a Facebook-oldalán abban a bejegyzésében, amelyben megosztotta a lebombázott mariupoli gyermekkórházról készült, az egész világot bejárt fotókat.

Az orosz bombák megsemmisítették a mariupoli gyerekkórházat

Vannak pozitívabb sztorik is az ukrán fociban. Szerhij Rebrov, a Fradi korábbi trénere nemrég azt mondta, amint befejeződik a szaúdi bajnokság, ahol jelenleg dolgozik, hazatér a hazájába, ahol kész fegyvert ragadni.

Mint írtunk arról, Ukrajnában teljesen leállt a futballélet: stadionokat bombáznak, az utánpótlás korú focistákat pedig igyekeznek külföldre kimenekíteni:

A háború árnyékában: mikor lesz itt újra futball?…

Forrás:
KISZó/MagyarNemzet

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó