Petíció a hadkötelesek határátkelése ügyében

Egyre élénkebb társadalmi diskurzus zajlik arról Ukrajnában, hogy mennyire célszerű a 18 és 60 év közötti férfiakra vonatkozó határátlépési tilalom.

Mint ismert, a hadköteles korúakkal szemben életbe léptetett országelhagyási tilalom február 25-től lépett életbe, miután előző nap Ukrajnát megtámadta Oroszország, az országban pedig hadiállapotot és mobilizációt hirdettek. Eleinte félő volt, hogy kevesen lesznek, akik hajlandóak fegyvert fogni a kezükbe, de nem így történt. A területvédelmi egységeket azonnal megrohamozták a férfiak, sokakat azért nem tudnak felvenni a soraikba, mert már túljelentkezés van. Több tízezren külföldről is hazatértek, hogy beálljanak a seregbe.

Emiatt aztán egyesek azt tanácsolják, oldják fel a szóban forgó korlátozást. Jurij Romanenko kijevi politológus szerint az ország is jobban járna ezzel. Meglátása szerint azok a férfiak, akik mégsem kívánnak fegyvert fogni, vagy éppenséggel alkalmatlanok a harcokra, nagyobb hasznára lennének Ukrajnának, ha külföldre mennének és az ott megkeresett pénzzel támogatnák családjaikat, közvetve pedig a hazai gazdaságot, hiszen az ukrajnai vendégmunkások által hazaküldött pénz nagyon nagy tételt képez az ország pénzügyi rendszerében. Emellett enyhülhetne a hatalmas menekültkrízis is, hiszen szálláshelyek szabadulnának fel, amire nagyon nagy szükség lenne, a Kárpátalján kialakult válságról már írtunk is egyik korábbi cikkünkben.

Ungvár „megfulladhat” – 30 ezer menekült költözött a városba

Mindeközben az Openpetition európai digitális demokrácia weboldalon létrehoztak egy erre vonatkozó petíciót is, amit egyetlen nap leforgása alatt 28 ezren támogattak. Ennek a kezdeményezésnek is az a lényege, hogy a hatóságok enyhítsenek a szigorú határátlépési feltételeken. Sokan egyébként trükkökkel is próbálkoznak, hogy kijátsszák a tilalmat. Mások pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy jelentős korrupciót is kiválthat a “kiskapuk” keresése, hiszen egyesek nagyon sok pénzt hajlandóak fizetni azért, hogy kiengedjék őket az országból.

Előző napi élő háborús hírfolyamunkat itt olvashatja el:

ÉLŐ, 18. nap – Minimum 8 rakéta – Légitámadás Lemberg megyében

Forrás:
KISZó/Strana

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó