Mariupoli katasztrófa – emberek halnak éhen…

Ami Mariupolban történik, az emberi ésszel felfoghatatlan. Helybéliek elmondása szerint sokan éhen és szomjan halnak, az utcákon holttestek hevernek, rengeteg a tömegsír, egyszerűen csak a lakótömbök között. Az orosz seregek nem nyugszanak, amíg be nem veszik a stratégiai fontosságú várost, melynek központi részét a radikalizmusáról ismert Azov fegyveresei védik. Mariupol brutális ostroma hatalmas emberveszteséggel jár, de a pontos számot ma még képtelenség megmondani.

Vadim Bojcsenko polgármester elmondta, hogy nagyjából 160 ezer civil rekedt áram nélkül Mariupolban.  A város elfoglalása prioritást élvez Moszkva számára, ha sikerül megszerezni Mariupolt, akkor össze lehet kötni szárazföldi úton a Donec-medence szakadár területeit a 2014-ben annektált Krím félszigettel.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint is a legrosszabb a helyzet Mariupolnál, amely Podoljak szerint szőnyegbombázás alatt áll. Állítása szerint tisztában vannak az áldozatok pontos számával is, de ezt a háború miatt most még nem hozhatják nyilvánosságra.

A CNN és a BBC értesülései szerint  Oroszország miután Mariupolt teljesen beveszi, valószínűleg Harkiv felé fordulhat, de Odessza sem lehet biztonságban. Az orosz morál alacsony, és kevesen vannak ahhoz, hogy egyszerre több várost is elfoglaljanak. Most az történik, hogy lassan bekerítik és kiéheztetik a településeket, miközben folytatják a bombázásokat –  fejtette ki egy szakértő a BBC-nek.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága megerősítette Vadim Bojcsenko polgármester szavait a mariupoli válsággal kapcsolatban. Matt Morris, a szervezet szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy a harcoló feleknek biztosítaniuk kellene a civilek evakuálását a városból. Egyértelműen ki kell jelölni egy útvonalat, amelyen keresztül az emberek elmenekülhetnek. Jelenleg semmilyen úton nem tudunk hozzáférni a városhoz, jelezte. A város polgármestere 160 ezer civilről számolt be, akik pincékben bujkálva próbálják átvészelni a rakétacsapásokat élelmiszer, áram és víz nélkül. Sokan nem élik túl a megpróbáltatásokat, a sokkot és az éhezést.

Mariupolban közel félmillióan éltek, mára a város gyakorlatilag megsemmisült. Eközben Franciaország, Görögország és Törökország továbbra is azon dolgozik, hogy kimenekíthessék a lakosság maradékát a városból, de próbálkozásaik eddig elbuktak.

Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat itt olvashatja!

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó