Széljegyzet: A világfalu megremeg

A „világfalu” kifejezést Herbert Marshall McLuhan (Edmonton, 1911. július 21. – Toronto, 1980. december 31.) kanadai tudós, filozófus, irodalomtanár és irodalomkritikus, rétor és kommunikáció-teoretikus) használta először bolygónkra, amit a tömegkommunikációs eszközök kicsiny faluvá zsugorítottak.

Horváth Sándor

A Gutenberg-galaxis c. könyvében ezt írja: „Az azonban bizonyos, hogy az elektromagnetikus felfedezések újra létrehozták minden emberi viszonylatban az egyidejűség „mezőjét”, úgy, hogy a mai emberiség családja most a „globális falu” állapotában él. Az egyetlen korlátozott térben élünk, amelyben a törzsek dobjai visszhangzanak”.

Manapság a kifejezést már nem csupán a tömegkommunikációval kapcsolatban vált elterjedté. Hisz az „egyetlen korlátozott tér” viszonyaink közepette az élet valamennyi területére érvényes.

Ennek igazolására példák sokasága hozható fel. Ezúttal maradjunk két olyan bizonyítéknál, melyek alapjában határozzák meg mindennapi életünket.

A koronavírus-járvánnyal 2019 decemberétől kell együtt élnünk. A gyilkos kór meglepő gyorsasággal kerítette hatalmába a világfalut, s teremtett globális vészhelyzetet, s éppen most, ki tudja hányadszor, kap új erőre.

A másik járványt Oroszország Ukrajna elleni agressziója zúdította ránk. S ez a kór sokkal alattomosabb és kegyetlenebb. Rákos áttétei szinte azonnal az élet minden területét megtámadták.

Globalitását jelzi, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) attól tart, hogy az élelmiszerek világpiaci árának emelkedése miatt, melyet Ukrajna megtámadásával Oroszország idéz elő, a világ fejletlen országaiban éhséglázadások törhetnek ki. 35 afrikai ország élelmiszer-ellátása a Fekete-tengeri régióból származó importtól függ, ami most veszélybe került – hívta fel a figyelmet Ngozi Okonjo-Iweala. A WTO vezérigazgatója hozzátette: „Az élelmiszer és az energiahordozók a szegény emberek fogyasztói kosarának két legjelentősebb árucikke az egész világon.” Ezért a szegény államok szegény lakosai fognak szenvedni a legtöbbet.

Ngozi Okonio-Iweala emlékeztetett: a háború miatt Ukrajnában a vetési munkálatok megszakadhatnak, s ez nagy veszélyeket rejt magában, mivel általában Ukrajna biztosítja a búza felét ahhoz a világélelmezése programhoz, melynek keretében az ENSZ a konfliktushelyzetben lévő, éhínség vagy más katasztrófa által sújtott szegény országokat segíti.

S ez csupán egy – bármilyen kegyetlenül is hangzik – nem a legveszélyesebb következménye lehet a háborúnak, melybe a világfalu már beleremegett.

AP Photo/Felipe Dana

Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Post Author: KISZó