Zelenszkij: az már győzelem, ha Ukrajna megőrzi a háború előtti területét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, a jelenlegi helyzetben győzelemként fogja értékelni azt, ha sikerül megvédi Ukrajnának azokat a területeit, amelyek február 24-ig, az ország elleni orosz háború kezdetéig Kijev ellenőrzése alá tartoztak, az pedig „nagy győzelem lesz”, ha helyreállítják az ország teljes területi egységét.

Az államfő erről ukrán újságíróknak adott interjújában beszélt, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál közölt le. Kijelentette: elsődleges fontosságúnak tartja Ukrajna szuverenitásának megőrzését.

„Másodszor, nagyon szeretném, ha nem veszítenénk el emberek százezreit” – szögezte le.

A harmadik legfontosabbnak azt nevezte, hogy Ukrajna nem mond le a tőle Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről, Kijev ennek a kérdésnek a rendezésében csupán „halasztásba” egyezik bele. Kiemelte, hogy a Donyec-medencei Moszkva-barát szakadár területek esetében sem mond le Ukrajna arról, hogy ezek a területek hozzá tartoznak.

„Az a tény, hogy Oroszország elismerte a donecki és a luhanszki régiók egyes részeit valaminek, úgy gondolom, hogy meg kell találnunk a kiutat ebből a helyzetből. Számunkra nagyon fontos ezen területek ukrán státuszának megőrzése. Ez az egyik alapvető dolog, de ez lesz a legnehezebb történet” – fejtegette az elnök.

Zelenszkij szerint ha most harcba bocsátkozik Ukrajna a Donec-medencei megszállt területekért, 40-50 ezer, de akár százezer embert is veszítene.

Elismerte, hogy Oroszország ugyanakkor törekszik még további ukrán területek elfoglalására a medencében és az ország déli részén.

Az elnök szerint a Kijev megyei Bucsában feltárt „orosz vérengzések” után is folytatni kell a tárgyalásokat Oroszországgal, legalább azért, hogy a humanitárius kérdéseket rendezzék. Moszkva változatlanul tagadja, hogy orosz katonák civileket végeztek volna ki Bucsában, megrendezett provokációnak nevezi az ott történteket.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította fel kedden a Twitteren Ukrajna szövetségeseit: ne vásároljanak se gázt, se olajt, se szenet Oroszországtól, hogy „Bucsa esete ne ismétlődhessen meg”.

A híradások szerint a kijeviek elkezdtek visszatérni az ukrán fővárosba, továbbá az északi országrészben lévő Csernyihiv megyébe, a helyi vezetés viszont egyelőre ezt még nem javasolja. Kijev és Csernyihiv környékéről a múlt héten kezdtek elvonulni az orosz erők.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó