A háború legdurvább szakasza még csak most következik

Kramatorszk rakétatámadás

Az ukrán hatóságok szerint az orosz hadsereg új offenzívára készülve átcsoportosítja erőit, és Moszkva arra készül, hogy minél nagyobb területet szerezzen meg Kelet-Ukrajnában, amit majd győzelemként tudna felmutatni saját állampolgárai előtt.

Donbászon hatalmas harcok bontakozhatnak ki hamarosan, erre figyelmeztetett Dmitro Kuleba külügyminiszter is, aki egyenesen a második világháborúval állította párhuzamba a várható vérengzést. Ott egyébként a helyi hatóságok az utóbbi napokban arra biztatták a lakosokat, hogy távozzanak a térségből, amíg azt még viszonylagos biztonságban megtehetik.

Félelmetes pusztítást végeznek ugyanis az oroszok nagy-pontosságú rakétái, sorra lövik ki az ukrán katonai célpontokat a keleti fronton, de a civilek közt is sok az áldozat. Mint arról ma már beszámoltunk, evakuálásra váró ártatlan lakosokat ért rakétatámadás Kramatorszk vasúti pályaudvarán, a legfrissebb hírek szerint már a 30-at is meghaladta a halottak száma, a sérültek száma még nagyobb, a kórházakban nincs kapacitás az ellátásukra.

Menekülni akarókat ért támadás Kramatorszkban, sok a halott

Olekszandr Honcsarenko, Kramatorszk polgármestere azt közölte, nagyjából négyezren – többségében idősek, nők és gyerekek – tartózkodtak az állomáson a rakétacsapás pillanatában. Pavlo Kirilenko Doneck megyei kormányzó azt mondta, az oroszok pontosan tudták, mire céloznak, pánikot és félelmet akartak kelteni, és a lehető legtöbb civil lakossal végezni. A kormányzó az interneten egy fényképet tett közzé, amelyen holttestek láthatók bőröndök és egyéb csomagok halma mellett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott az eset után, hogy az oroszok, „mivel nem elég erősek és bátrak ahhoz, hogy szembeszálljanak a harcmezőn, cinikus módon a civil lakosságot pusztítják el”.

Eközben Csernobilban újra munkába állhattak a dolgozók, biztosították az erőmű környékét. Mariupolban nem tudják leverni az ukrán ellenállást, folytatódnak a tűzharcok.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó