Lélekhíd Kárpátaljáért – több száz hangszer szólal meg egyszerre

A ZeneVarázslat Mozgalom a Híd Kárpátaljáért segélyprogram mottójához kapcsolódva a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat együttműködésével magyarországi zeneiskolák, művészeti iskolák bevonásával országos kezdeményezést indított a Kárpátalján élők támogatására, különös figyelmet fordítva a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolában elhelyezett menekültek étkeztetésére.

Hegedűs Csilla (Beregszász)

A mai napon Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a ZeneVarázslat Mozgalom Facebook-oldalán Beregszászról, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola Esztergom terméből jelentkezik be, amellyel elindítja a hangversenyeket a magyarországi zeneiskolákban. Hetvenhat iskola csatlakozott a kezdeményezéshez, egy online koncert valósul így meg Lélekhíd címmel. 18 órakor több száz hangszer szólal meg egyszerre Kárpátaljáért.

Mint azt Váradi Natália, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány igazgatója lapunknak elmondta, a koncert összekapcsolódik az alapítvány által szervezett III. ZeneVarázslat című képzés és hangverseny előválogató koncertjével, melyet követően 19 gyermek kezdi meg Várnagy Andreával a 30 órás képzést.

– Nagy öröm számomra, hogy immár harmadik alkalommal kerül sor erre a fontos eseményre, ahol a gyerekekkel a művésznő foglalkozik. Az is jó dolog, hogy ez most egy jótékonysági koncerttel kapcsolódik össze, ahol a fiatal tehetségek egymásnak és egymásért zenélnek – hangsúlyozta Orosz Ildikó, a főiskola elnöke.

– Ma este Magyarország hetvenhat zeneiskolájában Lélekhidakat fogunk építeni. Olyanokat, amelyek a lelkünk legtitkosabb zugaiba ér el, és ma este nem fog hallatszani a háború zaja – fogalmazott köszöntő beszédében Várnagy Andrea.

A zongoraművész hozzátette, amikor február utolsó napjaiban döbbenten értesültek a háború kitöréséről, azonnal az itteni ismerősei, barátai, tanítványai jutottak eszébe, és az, hogy valamit tenni kell.

– Én hiszem azt, hogy a zene a hangok mögé rejtett imádság. És ha ma együtt, közösen fogunk imádkozni, akkor annak egy beteljesítő ígérete lesz. Magyarország zeneiskoláiban ma este meg fog születni a csoda, és minden felhangzó dallamban ott lesz a béke – mondta, majd erőt, kitartást kívánt minden kárpátaljainak. Ezt követően jómaga is zongora elé ült, és Sárady Bence beregszászi fiatallal játszott egy négykezest. A délután folyamán még számos fiatal tehetség szólaltatta meg a zongorát, este hatkor pedig több szász hangszer szólal meg Kárpátaljáért.

Forrás:
KISZó/Fotók:Hegedűs Csilla

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó