Mi lesz Medvedcsuk sorsa?

Mint arról beszámoltunk, őrizetbe vette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Viktor Medvedcsuk oroszbarát politikust. Megindultak a találgatások, mi lesz a későbbiekben a sorsa.

Felmerült, jó tárgyalási alap lehet a fogolycserék tekintetében, jelenleg 1500 olyan ukrán katonáról tudnak, akiket foglyul ejtettek az orosz erők. Ugyanakkor kérdéses, a sikertelen orosz invázió tükrében Medvedcsuk mennyire fontos még a Kremlnek. Egy belügyminisztériumi forrás arról tájékoztatott, hogy a politikus nagyobb biztonságban lesz egy ukrajnai börtönben, semmint ha kiadnák őt Oroszországnak.

Videó: orosz fogságba esett egy 21 éves kárpátaljai katona

Medvedcsuk az Ellenzéki Platforma– Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője. Pártját a háború első napjaiban betiltották, sok politikusát kollaborációval vádolják. Őt magát hazaárulás vádjával még korábban házi őrizetre ítélték, de az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború kezdete óta nem tartózkodott abban a lakásában, ahol lennie kellett volna, ezért időközben az ügyészség elrendelte a letartóztatását.

Hazaárulással azért vádolták Medvedcsukot, mert a gyanú szerint titkos katonai információkat adott át 2020-ban egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak. Tavaly októberben az ellene felhozott vádakat még terrorszervezettel történő együttműködéssel is kiegészítették a Donec-medencei oroszbarát szakadárokkal meglévő kapcsolatai miatt, akikkel a gyanú szerint szénnel kereskedett.

Vagyonát még korábban befagyasztották. Nemrég egy luxusjachtját is lefoglalták a horvát tengerpart egyik kikötőjében. Kárpátaljai birtokát szintén elkobozták. Felesége, az ismert tévés Okszana Marcsenko külföldre távozott.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó