A GENIUS a jövőt tervezi │KISZó-interjú

Váradi Natália: a gyermekek kezét egy percre sem szabad elengedni…

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány két évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány idején is bebizonyította, hogy nehéz időkben is kész a tehetséges gyermekek felkarolására. Ez az év sajnos még rosszabbat hozott: háború tört ki. Erősnek kell lennünk, talpon kell maradnunk, és folytatni az elkezdett munkát. Váradi Natália, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány igazgatója egy pillanatra sem engedi el a tehetséges gyerekek kezét, tehetséggondozó versenyeket, programokat szervez.

Hegedűs Csilla

– Alapítványunk a koronavírus-járvány ideje alatt valamennyi programját megvalósította, a legszigorúbb karantén alatt tizenegy tábort szerveztünk több mint ötszáz gyermek részvételével. Nem a megszokott formában és nem a megszokott helyszínen zajlottak ezek a programok, de a szabályokat betartva valamennyit megtartottuk, hiszen a gyerekekre gondoltunk. Úgy vélem, ha nekünk, felnőtteknek nehéz feldolgozni ezt a helyzetet, a gyerekeknek még inkább az, ezért kell érezniük és tapasztalniuk a folytonosságot. A háború kellős közepén is azon dolgozunk, hogy a programok folytatódhassanak. Természetesen a legtöbbje most is a virtuális térbe kényszerül, de a mögöttünk álló két év (koronavírus) gyakorlata ezt már elfogadtatta velünk, hozzászoktunk, kialakítottuk az online felületeket.

De ígérjük, amennyiben a helyzet engedi majd, hogy a gyerekek összejöjjenek a főiskolán, vagy bármelyik más tehetséggondozó központunkban, nyári programokat fogunk szervezni számukra.

Tehát megint bentalvós, kirándulásokkal teli zenés esti programokat fogunk tartani – magyarázta Váradi Natália. Hozzátette, véleménye szerint mindenkinek meg kell tenni azt, amit a saját helyén megtehet, ami a feladata, és akkor minden rendben lesz. Persze az egymás iránti empátia, türelem, tolerancia is nagyon fontos. Nem a rosszra kell figyelni, hanem belekapaszkodni a meglévő kevés jóba, hinni, hogy van jövő. És ha nemes a cél, akkor a körülmények nem számítanak.

A cél márpedig a kárpátaljai magyar gyermekek, fiatalok támogatása, segítése, felkarolása.

Egy rövidebb szünet után februárban megkezdődtek a GENIUS bentlakásos tehetség hétvégék, de sajnos az első hét után kitört a háború. Most viszont úgy gondolták, nem várnak tovább, így április nyolcadikától egyelőre online szervezik a tehetséggondozó foglalkozásokat, de nyáron mindent be szeretnének pótolni. A gyerekeknek ugyanis nagyon hiányoznak ezek az alkalmak. Az igazgató kihangsúlyozta, hisz abban, hogy akik elmentek, azok jelentős része visszatér, ők pedig továbbra is biztosítják számukra a fejlődés lehetőségét.

– A közeljövőt tekintve milyen terveik vannak még?

– Tervezzük a Szól a Fülemüle Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató Versenyünk megtartását. A nyár folyamán tábort, illetve sportversenyeket szeretnénk szervezni. Fontosnak tartom elmondani, hogy a Jankovics Mária alkotótáborunkban harminc hely van. A négy héttel ezelőtti állás szerint hetvenheten jelentkeztek erre, és örömmel jelentkeztem, egyiküket sem fogjuk elutasítani. Minden gyermeket várunk. Érdemes figyelni a honlapunkat, mert lehetnek időpontváltozások, tavaly is így volt, de igyekszünk az összes tábort megszervezni, a magyar kormány pedig, mint eddig is, támogat minket a programok megvalósításában.

– Igazgatóként hogyan éli meg ezt az időszakot, honnan kap erőt nap mint nap ahhoz, hogy ekkora munkát fejtsen ki?

– Ha azt mondanám, hogy könnyű, akkor hazudnék. Senkinek sem könnyű, de meggyőződésem, hogy a jó ügyet a Jó Isten nem hagyja veszni. Én keresztyén vagyok. Mélységesen hiszek Istenben, és tudom, hogy Ő nem fogja hagyni, hogy bajunk essen. Reggelente azért imádkozom, hogy az adott napra adjon erőt, bölcsességet, kitartást, és elég türelmet. Este megköszönöm, és másnap reggel megint kérem, és ez működik. Azt ajánlom mindenkinek, kérjen a Jó Istentől minden reggel erőt és bölcsességet, hogy el tudja fogadni azt, amin nem tud változtatni.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó