Kijev már vissza is küldte az EU-s kérdőívet, mihez kezd az unió vele?

Kijev már ki is töltötte az uniós tagsághoz szükséges kérdőívet, közölte az elnöki iroda helyettes vezetője.

Azt mondhatom, hogy az ukrán fél teljesítette ráeső feladatát a dokumentummal kapcsolatban − fogalmazott Igor Zsovkva. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijevi tartózkodása során, április 8-án nyújtotta át a kérdőívet Volodimir Zelenszkij elnöknek, aki akkor ígéretett tett arra, hogy egy héten belül válaszolnak az uniós szerv minden kérdésére. A bizottságnak most egy ajánlást kell kiadnia arról, hogy Ukrajna megfelel-e a csatlakozási kritériumoknak.

Zsovkva elmondta: bíznak benne, hogy az ajánlás pozitív hangvételű lesz, ebben az esetben pedig már csak az EU-tagállamokon múlik, hogy Kijev mikor csatlakozhat az unióhoz.

EU-s tagság: Ukrajna esetében két fő kritériumot vizsgálnak

Az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője arról is beszámolt, hogy júniusra már tagjelölti státust kaphat a háborúban álló ország, erről az Európai Tanács következő gyűlésén, június 23–24-én dönthetnek a tagállamok vezetői. Az optimista ukrán nyilatkozatokkal szemben azonban Hollandia már kijelentette, hogy nem támogatja Ukrajna gyorsított eljárással való felvételét, mivel az precedenst teremt a többi csatlakozni vágyó ország számára.

Amennyiben Ukrajna felgyorsított tempóban mégis elnyerné a tagjelölt státust, úgy Kijev Belgrád nyomába lépne, abban az értelemben, hogy az unió tagja lehetne, azonban a NATO-ból kimaradna. Kérdéses ugyanakkor az is, hogy a felvételükre hosszú éveket váró nyugat-balkáni országok − például Albánia, Észak-Macedónia − hogyan fogadják Ukrajna gyorsított csatlakozási folyamatát.

Ukrajnában ma reggelre Lemberget érte légicsapás, halottak is vannak:

Rakétatámadás Lembergben

Forrás:
KISZó/MagyarNemzet

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó