Újra csak útlevéllel engedélyezett a határátlépés – vannak kivételek

Ukrajnában ismét érvénybe lépett az a norma, amely szerint külföldre történő utazás során csak útlevéllel lehet átlépni az országhatárt. Bizonyos esetekben azonban maradnak a könnyítések – fejtette ki Andrij Demcsenko, az állami határőrség szóvivője.

Mint elmondta, az államhatár átlépésének eljárását törvény szabályozza.

“Az 57-es számú kormányrendelet meghatározza a határátlépésre jogosító okmányok listáját. Az ukrán állampolgárok úgynevezett belső útlevele (személyi igazolvány – a szerk.) nem szerepel ezen a listán” – mondta Demcsenko.

Elmondása szerint a háború első heteiben más dokumentumok alapján is engedélyezték a polgárok távozását.

„Humanitárius katasztrófa volt a határon, emberek és járművek ezrei menekültek a háború elől. Ekkor az állami határőrség az Európai Unióval együttműködve úgy döntött, hogy engedélyezi az állampolgároknak a belső útlevelek vagy egyéb dokumentumok felmutatásával történő határátkelést. Akkoriban a migrációs szolgálatok sem működtek megfelelően, így rendkívül nehéz volt ezeket az okmányokat elkészíttetni” – magyarázta a szóvivő.

Mostantól Ukrajna állampolgárai – bizonyos esetek kivételével – csak érvényes útlevél felmutatásával hagyhatják el az országot.

Demcsenko megjegyezte, hogy a gyermekek határátlépésének eljárása továbbra is egyszerűsített.

„A múlt hónapban hozott kormányhatározatokba belekerült, hogy a gyerekek akár útlevél, akár születési anyakönyvi kivonat alapján is átléphetik a határt – ez a rendelkezés továbbra is megmarad” – mondta a szóvivő.

Ami a nagykorú állampolgárokat illeti, ők csak bizonyos esetekben léphetik át a határt belföldi útlevéllel.

Ezt a jogot különösen azok az ukránok gyakorolhatják, akik az aktív harci területekről menekültek el vagy fogyatékkal élőket kísérnek.

Az ilyen esetek elbírálása azonban közvetlenül a határátkelőn történik.

Ugyanakkor érvényben maradnak a háború előtt más országokkal kötött megállapodások, például a személyi igazolvánnyal történő beutazás lehetősége Törökország területére.

“Meg kell érteni azonban, hogy jelenleg nincsenek közvetlen járatok Törökországba, a más országokon keresztül történő tranzit pedig ellenőrizhetetlen” – magyarázta Andrij Demcsenko.

Forrás:
KISZó/Suspilne.Media

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó