Majdnem 300 ezer ukrán menekült kapott speciális tartózkodási vízumot Csehországban

Mintegy 296 ezer ukrán menekült kapott eddig speciális tartózkodási vízumot Csehországban – közölte kedden a cseh belügyminisztérium a Twitteren. Vít Rakusan belügyminiszter nyilatkozata szerint jelenleg mintegy 310-320 ezer ukrán menekült – többségében nő és gyermek – tartózkodik Csehországban.

Az orosz agresszió elől menekülő ukránokat a speciális vízum egyéves csehországi tartózkodásra jogosítja fel. Ennek alapján munkát vállalhatnak, hozzájuthatnak a cseh egészségbiztosítók szolgáltatásaihoz, a különféle állami szociális segélyekhez és gyermekeik iskolába járhatnak.

Az oktatásügyi tárca kimutatása szerint április közepéig az óvodákba és az általános iskolákba mintegy 26 500 ukrajnai gyermek iratkozott be, jelentős részük a számukra megnyílt különleges ukrán osztályokba, ahol a tanítás a lehetőségek szerint az anyanyelvükön folyik.

Petr Gazdík, oktatásügyi miniszter a közszolgálati televízióban azt nyilatkozta, hogy a cseh állami óvodarendszer mintegy 12 900, míg az általános iskolai hálózat mintegy 150 500 ukrán gyermeket tud befogadni.

A cseh kormány a múlt héten különleges programtervezetet fogadott el, amelyben meghatározta az ukrán menekültek csehországi helyzetének megoldására irányuló legfőbb feladatokat. Ezek teljesítésére az állami költségvetésből mintegy 54 milliárd koronát különítenek el. A kormány arra számít, hogy a kiadások egy részét az Európai Unió megtéríti Csehországnak.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó