Danilov felrobbantaná a Krími hidat, Moszkva válaszcsapást ígér

Krimi hid kercsi-szoros

Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Krími híd felrobbantásával fenyegette meg Oroszországot.

Olekszij Danilov azt mondta, hogy amint lesz lehetősége Ukrajnának, csapást mérnek a Krími hídra, ami fontos szerepet játszik az orosz haditechnika Krím-félszigetre való eljuttatásában.

Az RNBO vezetőjének szavaira Moszkvában is reagáltak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője terrorcselekményre való felszólításként értelmezi Danilov szavait, míg Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács vezetője jelezte, ebben az esetben Ukrajna nagyon komoly válaszcsapásra számíthat.

A Krími híd, vagy a köznyelvben a Kercsi-szorosi híd egy Oroszország által épített híd a Kercsi-szorosban, a 2014-ben annektált Krím-félsziget és az orosz Krasznodari határterület között. A híd vasúti és közúti forgalmat is biztosít. A hossza 18,1 kilométer, amellyel a leghosszabb híd Európában.

A hidat „Krími hídnak” nevezték el egy online szavazás során 2017 decemberében, míg a „Kercsi-szorosi híd” volt a második legnépszerűbb javaslat. A gépkocsiforgalom a hídon 2018 májusában indult meg. A létesítmény vasúti hídjának építése hivatalosan 2019. december 18-án fejeződött be, a vasúti személyforgalom 2019. december 23-án, a vasúti teherforgalom tavalyelőtt indult el.

Fegyverbeszolgáltatásra szólított fel az ukrán hadsereg tábornoka

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó