Háború: Európának nyújtják majd be az újjáépítésről szóló számlát

Ugyan továbbra sem látni a háború végét, de már egyre több szó esik a későbbi újraépítésről.

Az Európai Bizottság szerint több százmilliárd eurót fordíthatnak majd a következő évtizedekben Ukrajna helyreállítására. Az Európai Unió szolidaritási alapot készül létrehozni, hogy finanszírozza Ukrajna háború utáni újjáépítését, és a Bloomberg értesülése szerint Brüsszel már tudatta a tagállamokkal, hogy várhatóan nekik kell majd állniuk a költségek döntő részét. Az alap hasonló lesz, mint az, amelyet a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére használnak a 27-ek, a befektetéseket és a reformokat az ukrán kormánnyal egyeztetve finanszírozzák, de azt még nem lehet tudni, hogy annak mekkora része lesz a segély, illetve a hitel.

Mivel a háború még javában tart, és senki nem tudja, mikor ér véget, ezért egyelőre az alap számára szükséges összeget sem lehet meghatározni. Az Európai Bizottság azonban arra számít, hogy az a következő évtizedekben eléri a több százmilliárd eurót. Mindenesetre az újjáépítési tervekről már egyeztetnek brüsszeli és washingtoni illetékesek, valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A nemzetközi pénzügyi szervezetek, az EU és az Egyesült Államok nem csupán Kijev anyagi támogatását kész biztosítani, de azt is garantálni akarja, hogy a pénzt megfelelően használják majd fel – és ez nem lesz egyszerű feladat. Az egyik legsúlyosabb akadály a rendszerszintű korrupció, a másik pedig a felügyeleti mechanizmus kidolgozása.

Első lépésként az Európai Bizottság a Világbankkal közösen felméri, hogy mennyi pénz szükséges az ország helyreállítására. Az ukrán kormány becslése szerint az orosz támadások már eddig mintegy ezermilliárd dollárnyi kárt okoztak. Korábban Denisz Smihal kormányfő még kisebb összeget nevezett meg.

Smihal: 565 milliárd dollárra van szükség Ukrajna újjáépítéséhez

Jelenleg azonban még a legfontosabb az infrastruktúra helyreállítása és a közszolgáltatások fenntartása. Volodimir Zelenszkij elnök korábban azt mondta Ursula von der Leyennek, az EB elnökének, hogy a kormánynak havi öt-hét milliárd dollárra van szüksége a munkabérek és egyéb szociális kiadások kifizetésére.

A G7-pénzügyminiszterek több mint 24 milliárd dolláros támogatást ígérnek Ukrajnának

Több tagállam, például Svédország és Szlovénia azt is szorgalmazza, hogy fordítsák az ukrán újjáépítésre a szankciós listán szereplő orosz oligarchák befagyasztott vagyonát.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó