Mariupol napjai megvannak számlálva

Mariupol hetek óta tartó ostroma a végéhez közeledik, ám nagy kérdés, mi lesz az ott ragadt ukrán katonai alakulatokkal és a civilekkel.

Vlagyimir Putyin csütörtökön arra utasította Szergej Sojgu hadügyminiszterét, hogy ne rohamozzák meg a kikötőváros acélgyárát, ahová az ukrán védők beásták magukat, hanem inkább csak hermetikusan zárják azt le – írja a Reuters híre alapján a Világgazdaság.

Putyin a parancsot Szergej Sojgu védelmi miniszternek adta ki, aki korábban közölte az elnökkel, hogy több mint kétezer ukrán harcos rejtőzködik még mindig a hatalmas üzemben, amelynek nagy föld alatti úthálózata van. Az orosz elnök ezzel a döntéssel az orosz katonák életét szeretné megóvni, mert szerinte veszélyes lenne bemászniuk a katakombákba. Ezzel párhuzamosan felszólította az ukrán katonákat a megadásra, azt ígérve, hogy Oroszország tisztelettel fogja őket kezelni, és a sebesültek részére egészségügyi ellátást is kilátásba helyezett.

Mindez éles ellentétben áll Ramzan Kadirov csecsen vezető kijelentésével, aki kifüstölné az Azovsztalban bujkáló ukrán erőket. Nem az első eset, hogy Kadirov másként ítél meg egy-egy szituációt az orosz–ukrán háborúban.

Elemzők szerint az Azovi-tenger partján fekvő, a háború előtt négyszázezres lélekszámú kikötőváros hamarosan orosz kézre kerül. Mariupolt közel két hónapja ostromolja az orosz hadsereg. A város utolsó védői – legújabb állításuk szerint – több száz civillel együtt az Azovsztal vas- és acélműben sáncolták el magukat. Az oroszok szabad elvonulást ígértek azoknak, akik leteszik a fegyvert. A radikális eszméket hirdető Azov zászlóalj tagjai erre azonban nem hajlandók. Azt kérik, hogy fegyverrel a kezükben vonulhassanak el, ráadásul nem is Ukrajnába, hanem külföldre mennének. Ehhez nemzetközi diplomáciai segítséget is kértek. Volodimir Zelenszkij elnök többször hangsúlyozta már, nincs arra mód, hogy a mariupoli védőket katonai segítségnyújtás mellett szabadítsák ki. Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó pedig azt mondta, Mariupol ostroma után végleg megakadhatnak a kétoldalú béketárgyalások.

Aresztovics: Ha a megszállók átveszik az irányítást Mariupol felett, nem lesz több béketárgyalás

Mariupol stratégiai fontosságú az oroszok számára: elfoglalása lehetővé tenné a szárazföldi összeköttetést a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és az oroszbarát szakadár “népköztársaságok” között. A város mára gyakorlatilag teljesen lepusztult, a lakóházak 90 százaléka megsemmisült, akik nem tudtak elmenekülni, hetek óta élelem és ivóvíz nélkül vannak, nem tudni, hányan lehetnek még életben. Az államfő korábban húszezernél is több civil áldozatról beszélt.

Húszezernél is több a halott Mariupolban, tízezreket elhurcoltak

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó