Menekülthelyzet: egyre többen térnek vissza Ukrajnába

Összesen 1,1 millió ukrán tért vissza hazájába a február 24-i orosz invázió kezdete óta – közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője.

A szóvivő arra nem tért ki, hogy milyen arányban tértek vissza azok az ukránok, akik az invázió elől menekültek, illetve azok, akik a háború előtt külföldön éltek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint az ukrajnai menekültek száma meghaladta az ötmilliót. Hétmillió embert pedig belső-menekültként tartanak nyilván Ukrajna biztonságosabb nyugati régióiban.

Európában a második világháború óta nem volt ilyen menekültáradat.

Ugyanakkor érezhető az ukránok egy részének visszatérése az országukba, illetve az otthonukba. Olyannyira, hogy Vitalij Klicsko kijevi polgármester felszólította a lakosokat, hogy egyelőre ne térjenek vissza. Ennek ellenére a Kijevbe vezető utakon torlódások alakultak ki, sokan mennek vissza a fővárosba és az agglomerációba. A Kijev környéki településeken javában zajlanak a romeltakarítási munkálatok, a közművek visszaállítása, így hamarosan oda is megindulhatnak az onnan elmenekülők. Ám sokaknak nincs hová visszamenniük, hiszen lerombolták a lakásaikat. Az állam azt ígéri, minden károsult új otthont jut, de az kérdéses, hogy mikor és hol…

A héten még tovább nőhet az Ukrajnába visszatérők száma, hiszen a hétvégén lesz az ortodox húsvét. Február 24-e óta az elmúlt hétvégén fordult elő először, hogy többen léptek be az országba, mint amennyien elhagyták azt. A visszatérők közül sokan arra panaszkodnak, hogy az EU-s tagállamokban sem könnyű a helyzet, nem tudnak munkához jutni és a nyelvismeret hiánya is akadályozó tényező.

Klicsko: A kijeviek kétharmada már visszatért az ukrán fővárosba

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó