ENSZ: 5 ezer civil áldozata van a háborúnak Ukrajnában, a valós szám ennél több

Mintegy 5 ezer civil vesztette életét vagy sebesült meg Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta – erősítette meg az ENSZ. Ugyanakkor úgy vélik, hogy a halottak tényleges száma ezresekkel magasabb.

Matilda Bogner, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője elmondta, a szervezet 300 gyilkosság és 150 erőszakos eltűnés ügyében nyomoz. Az ENSZ-tisztviselők által jelentett egyéb bűncselekmények közé tartozik a szexuális erőszak és az önkényes fogva tartás.

Az orosz katonák 400 nőt és kislányt erőszakoltak meg

„Azt mondják nekünk, hogy egyes, az Orosz Föderáció által megszállt régiókban ők (a megszállók – a szerk.) ukránbarát nézeteket valló emberekre vadásznak, és őrizetbe veszik azokat a helyi tisztviselőket, aktivistákat, emberi jogi aktivistákat és néha újságírókat is, akik számukra nem tetsző látásmóddal bírnak. Ezek a személyek gyakran eltűnnek. Néhányat szabadon engedtek, és ez jó, ám másokat holtan találtak” – mondta Bogner.

Az ENSZ ukrajnai képviselője hangsúlyozta, nehéz a szexuális erőszakhoz kapcsolódó esetek kivizsgálása, mivel az áldozatok gyakran nem akarnak beszélni az emberi jogok védelmezőivel olyan területeken, amelyeket nem tartanak biztonságosnak.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó