Semjén Zsolt: a háború mindent átírt Kárpátalján

A magyar nemzet csak akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Budapesten a Cselekvő nemzet – az újraegyesítés erőforrásai 2010-2022 című könyv bemutatóján. A kiadvány az elmúlt 12 év nemzetpolitikai tevékenységet foglalja össze. A sajtóbeszélgetéssel egybekötött bemutatón jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Balogh Zsolt (Budapest–Ungvár)

Semjén Zsolt kiemelte, a magyar nemzet történelmi okokból kifolyólag egy háromlábú székhez hasonlítható, amelynek az egyik lába az anyaországi magyarsága, a másik a kárpát-medence magyarsága, a harmadik pedig a diaszpóra magyarság. Külön hangsúlyozta, a magyar állam értelme és célja, hogy a magyar nemzet fennmaradjon. A magyar nemzet akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad és életminősége javul, a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarságát is beleértve. Ennek megvalósításához négy pillér szükséges: az identitás megőrzés, a honosítás, a gazdasági fejlesztés és a külhoni magyarság szervezeteinek a támogatása – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.

Potápi Árpád János államtitkár a kiadvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy a könyv nem lehet teljes, mivel 126 oldalon nem lehet összefoglalni azokat a nemzetpolitikai tevékenységeket, megvalósult programokat, a civil szervezetek támogatását, amelyeket az elmúlt 12 évben a nemzetpolitikai államtitkárság jóvoltából megvalósult.

– Amit a magyar nemzetpolitika az elmúlt években elért az a világon egyedülálló. A kiadvány összeállításán nagyon sokan dolgoztak és elmondható, hogy egy remekmű született – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva Semjén Zsolt azt mondta, a háború mindent átírt Kárpátalján. A keleti országrészből érkező menekültáradat miatt megváltozott a lakosság nemzetiségi aránya.

– Ugyanannyi menekült érkezett Kárpátaljára Ukrajna belső területeiről, mint ahányan Kárpátaljáról érkeztek Magyarországra. A magyar állam továbbra is támogatja a kárpátaljai intézményrendszert, de jelenleg Magyarország a segítségnyújtásra helyezi a hangsúlyt. A háború előtt a magyar állam által támogatott iskolák, óvodák tornatermeiben menekültek vannak elszállásolva. Jelenleg nem az a fő cél, hogy iskolákat líceumokat építsünk, hanem emelve a támogatások összegét, a megváltozott körülményeknek megfelelően a menekülteket segítse Magyarország – jegyezte meg.

Forrás:
KISZó/Fotó: Balogh Zsolt

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó