Kárpátaljai családorvosok a belső menekültek ellátásában │KISZó-háttér

Vidéki helyzetkép.

A kárpátaljai megyei tanács adatai szerint Kárpátalja közel 400 ezer belső menekültet fogadott be. Közülük 110 ezer személy hivatalosan is menekült státuszt kért. A háború borzalmai elől menekülők 296 kommunális intézményben, ezenkívül magánszemélyeknél kerültek ideiglenes elhelyezésre, mások lakást bérelnek. A megyei költségvetésből 20 millió, a kistérségekéből további 31 millió hrivnyát utaltak ki a háborús övezetekből érkezettek étkeztetésére. Az állam havi 2 ezer hrivnyát fordít az áttelepültek, 3 ezret a rokkantak és a kiskorú gyermekkel érkezők támogatására, amit az érintettek a Gyija mobil alkalmazás segítségével igényelhetnek meg, s bankszámlájukra kapnak meg. Kárpátalján fokozott készültségbe helyezték az egészségügyi rendszert is, naponta több száz áttelepült kér orvosi segítséget, tudtuk meg a megyei egészségügyi főosztály vezetőjétől.

Hegedűs Csilla, Magyar Tímea

Valószínűleg otthon sírják ki magukat…

Anatolij Psenicsnyij elmondta, régiónk orvosai készek segítséget nyújtani a rászorulóknak, egy-egy orvosi konzultációhoz nem szükséges szerződés. Eddig csupán négyezren kötöttek új szerződést itteni családorvosokkal, mivel kórházi kezelésre, szakorvosra, beutalóra vagy orvosi leletek kiállítására volt szükségük. Vajon a jelentős számú, vidéki településeinken menedékre lelt áttelepültek mennyire terhelik meg családorvosi hálózat munkáját, tettük fel a kérdést több helyen.

– Badalóban körülbelül harminc más megyéből érkezett személy bérel házat. Olyan is van, aki megvásárolta az ingatlant, melyben a harcok végét tervezi kivárni.

Mindenki azt mondja, visszavágyik saját otthonába. Mivel az állandó lakosok közül a háború kitörésekor többen – óvatos becslések szerint háromszázan – elhagyták a települést, mint ahányan érkeztek, gyakorlatilag semmivel nem lett több munkánk, sőt – tájékoztatta lapunkat Jakab Lajos, a Badalói Családorvosi Rendelő vezetője. – Eddig nem sokan jelentkeztek hozzánk ellátásra. Volt egy kisfiú, akit középfül-gyulladással hoztak el a rendelőbe. Kezeltem egy vesebeteget, akit tovább küldtem Beregszászba szakorvosi konzultációra, ultrahang vizsgálatra, de mivel nem volt megelégedve az ellátással, visszatért hozzánk, s sikerült is megszüntetnünk a problémáját. Voltak, akik vérnyomásingadozással jöttek…

Mentális problémákat nem tapasztalok náluk, a vidéki, nyugodt környezet jó hatással van arra, hogy az átélt rossz emlékeiket gyorsan elfeledjék.

Valószínűleg otthon sírják ki magukat, s könnyebbülnek meg a bennük felhalmozódó feszültségtől, mert sírni nem láttam még a jövevényeket. Egyelőre szerződéskötés nélkül látjuk el a belső menekülteket, hogy hosszú távon, miként fog működni ez a dolog, egyelőre nem tudni.

A főorvos elmondása szerint egészségügyi panaszaikon túl nem nagyon nyilvánulnak meg. Van olyan család, amely 2014-ben Luhanszkból települt át Bucsába és most ismét tovább kellett menekülnie. De nem panaszkodnak. A helyi lakosok sem „ostromolják” ilyenkor a rendelőt. Mára már megszokták a légi riadókat, itt a tavasz, beindultak a kerti munkák, mindenki elfoglalja magát. Inkább azon bosszankodnak, hogy mivel a férfiak elmentek, nincs aki felüljön a traktorra, hogy szántson, boronáljon…

A járványhelyzet megedzette a családorvosokat

Beregszászban és a Beregszászi kistérségben nem unatkoznak a háziorvosok, ha lehet így mondani. Köztudott, hogy a Vérke-parti városba és a járásba is rengeteg belső ukrajnai menekült érkezett az elmúlt két hónapban. Közülük is sokan szorulnak orvosi ellátásra. Mint azt Gaál Géza, az 1. számú családorvosi rendelő vezetője lapunknak elmondta, az elmúlt hetekben nagyon sok menekült fordult hozzájuk különféle problémákkal.

– A legtöbben megfázásos tünetekkel érkeznek, ami nem csoda, hiszen a több száz kilométernyi úton nincs olyan ember, aki ne fázna meg.

Emellett, mint az itteni pácienseink között is, van cukor-, pánikbeteg, hipertóniás, mi pedig igyekszünk mindenkit fogadni, és ellátni.

Nem könnyű, de megbirkózunk a feladattal. Mondhatjuk: a járványhelyzet minket is megedzett – fejtette ki. Kérdésünkre a háziorvos elmondta, nyilván ezek az emberek nem kötöttek itteni háziorvossal szerződést, de minden hozzájuk érkezőt fogadnak, ez a természetes és ez a kötelességük. Kirivó eset eddig még nem történt, a Covid-fertőzötteket a számukra elkülönített osztályon kezelik.

Nincs több munka, csupán új páciensek

– Nagygejőcön harminckét herszoni, poltavai belső menekült van elhelyezve, Kisgejőcön ötvenegynéhány. Vannak, akik egy-két napra jönnek, vannak, akik itt akarják kivárni a háború végét. De mivel tőlünk is többen mentek el ennél – körülbelül százötvenen – egyáltalán nincs több munkánk, csupán új pácienseink lettek – tudtuk meg Bilakovics Ilona nagygejőci felcsertől. – A többség a helyi óvodában, a Nagykert szomszédságában van elszállásolva kellemes, nyugodt, zöld környezetben. Először hűléses tünetekre, gyerekeknél hasmenésre kértek segítséget tőlem és a keddenként Császlócról kijáró családorvostól.

Van néhány krónikus beteg, például cukros, agyvérzés után lábadozó páciens, fejtrauma kapcsán leszázalékolt új beteg.

És egy harmadik stádiumú rákos beteg fiatalasszonynak is segítettünk, akit az onkológián kezelnek. Akik eddig felkerestek bennünket, valamennyien rendelkeztek családorvossal kötött szerződéssel, a doktor úr szükség esetén beutalóval tovább küldte őket ungvári szakorvosokhoz. Úgy hallom, amikor első ízben keresnek fel egy szakorvost, nem kérik tőlük Ungváron a beutalót, csak másodjára, amikor vissza kell menniük.

Ilona a helyi lakosokról beszélve elmondja, az emberek félnek, idegesek.

Akik nyugtatóra szorultak, nem bírták sokáig, külföldre mentek.

Akik maradtak, főleg idősebbek és azok, akik el vannak foglalva a fóliákban, virágokat termesztenek stb., nekik nincs idejük gondolkodni és emészteni magukat. Inkább azok szorulnak segítségre, akiknek nincs munkahelyük és nem tudnak mit kezdeni magukkal. A menekültek nagyobb része passzív. Nem nagyon vesznek részt a közösség életében. Csupán egynéhányan ajánlják fel a segítségüket, vagy kérdezik meg, mivel járulhatnának hozzá befogadóik teendőihez.

Kampány már nincs, oltóanyag viszont van

– Hetente két-három új beteg jelentkezik, főleg hetven év feletti idős emberekhez megyek hívásra, akik Harkivból, Donyeckből, Dnyipróból, Zsitomirból, Kijevből érkeztek. Sokuknak sajnos lebombázták a házát, nincs hová visszatérniük. Csoportos megbetegedés nem történt. Hála az égnek a Covid is lecsengőben van, bár februárban érkezett néhány fertőzött személy hozzánk, és a befogadó család tagjait is megtámadta a vírus. Szerencsére könnyű lefolyású megbetegedések voltak, talán a védőoltásnak köszönhetően – tudtuk meg dr. Bujdosó Erzsébettől, a Sislóci Családorvosi Rendelő főorvosától. – Többnyire magas vérnyomással, hűléssel, szívproblémákkal jelentkeznek, de nem jelentenek számunkra plusz terhelést.

A doktornő elmondása szerint, a település több pontján tájékoztatót helyeztek el, melyeken arra hívják fel a menekültek figyelmét, hogy a rendelő várja őket akár a koronavírus elleni, akár a kötelező védőoltásokra.

S ugyan a Covid oltási kampány megszakadt, amikor igény jelentkezik rá, a rendelő az ungvári ellátóközpontból beszerzi és kiszállítja a szükséges vakcinát.

Májusra hárman vannak előjegyezve a harmadik adag felvételére.

Sislócról és Tarnócról is számos család külföldre vándorolt a háború elől menekülve. Több asszony gyermekével követte évek óta külföldön dolgozó férjét. Az iskola jelenleg üresen áll, onnan már hazatértek a belső ukrajnaiak. Az óvoda megnyílt, de a jelenlegi feltételek mellett, nem sokan viszik oda csemetéjüket, hisz nem tudnák megoldani, hogy a légiriadó idején húsz perc alatt értük menjenek, kaptunk helyzetképet a helyi egészségőrtől.

Forrás:
KISZó/Fotó:Varga Brigitta

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó