Előrehozott választások jöhetnek Ukrajnában a háború után

Ukraine parlamentary politicum

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter szerint a háború befejezése után sürgősen előrehozott választásokat kell tartani Ukrajnában, hogy végleg leszámoljanak az orosz érzelmű politikai pártokkal és politikusaikkal.

Az ukrán védelmi tárca vezetője hétvégi televíziós nyilatkozatában előrehozott parlamenti és helyhatósági választásokat sürgetett, amint véget ér a háború. Szerinte nem maradhatnak a hatalom közelében az oroszpárti erők.

A háború kitörése után több politikai szervezetet is bezártak már, élén az Ellenzéki Platform – Az Életért párttal. A legismertebb oroszbarát politikai erő két vezetője már egyébként is “megsemmisült”: Viktor Medvedcsukot letartóztatta az SZBU, Vadim Rabinovics pedig Izraelbe menekült.

Zelenszkij kiposztolta: elkapták Medvedcsukot

Ugyan a párt parlamenti frakciója új névvel új csoportot hozott létre a törvényhozásban, de nekik meg Olekszij Danilov üzent. A nemzetbiztonsági tanács vezetője azt javasolta a számukra, jobban teszik, ha önként távoznak, mert különben a népharag sodorja el őket.

Danilov „népítélettel” fenyegette meg az oroszbarát ellenzéket

Egy előrehozott választás legnagyobb nyertese jelen állás szerint kétségkívül a kormányzó Nép Szolgája lenne. A Volodimir Zelenszkij elnökkel azonosított politikai erő az államfő bátor kiállásának és karizmatikusságának köszönhetően rekord támogatottságra tett szert a háború idején, noha február 24-e előtt mélyponton volt a népszerűsége.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó