Az Utazó Ficak is segít │KISZó-háttér

A budapesti civilek velünk vannak, s nemcsak lélekben.

A háború kitörése óta megannyi magyarországi szervezet, közöttük sok civil közösség döntött úgy, hogy lehetőségéhez mérten segít a rászorulóknak. Köztudott, hogy a budapesti pályaudvarokon és a BOK Sportcsarnokban is várják és ellátják az oda érkező ukrajnai menekülteket. A hétvégén Kárpátaljára, pontosabban Tiszapéterfalvára és Beregszászba, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára is érkeztek budapesti civilek segítségnyújtási szándékkal, mégpedig az Utazó Ficak nevű kis csapat néhány tagja.

Hegedűs Csilla

– Mi is ellátogattunk a Keleti pályaudvarra, és azt tapasztaltuk, hogy az érkező és ideiglenesen ott tartózkodó gyerekek nem találnak maguknak elfoglaltságot, ezért kialakítottunk egy kis területet, ahol az édesanyák leülhettek megetetni a gyermeküket, a kicsik pedig játszhattak. Nagy örömünkre szolgált, hogy számos önkéntes érdeklődött, miben tudna segíteni, így átköltöztünk a BOK Sportcsarnokba. Mindeközben rengeteg adományt gyűjtöttünk.

Mivel arra nem volt lehetőség, hogy azt a csarnokba vigyük, ezért úgy döntöttünk, a sok-sok hasznos és szép dolgot elvisszük oda, ahová az adományozók szánták, és a legnagyobb szükség van rá – mondta Tímár Eszter, az Utazó Ficak civil szervezet tagja.

A szót átvéve Bozó Zsuzsa elmondta, amikor eldöntötték, hogy közvetlenül Ukrajnába szállítják a segélyt, a koncepció ugyanaz maradt, ami a Keleti pályaudvaron is volt: játékok a gyerekeknek. Az anyukáknak pedig azzal szeretnének segíteni, hogy babahigiéniás termékeket, gyerekhordozókat, mesekönyveket adnak nekik.

– Ide most IKEA-bútorokat is hoztunk. A háború után ezeket az új bútorokat a helyi óvodák, iskolák tudják majd használni, mint ahogy a mesekönyvek is elkerülhetnek hozzájuk.

Tehát mi hosszabb távon is szeretnénk segíteni. Egyébként ez nem az első itteni látogatásunk.

Legelőször Csongorra és Nagydobronyba vezetett az utunk, ott állítottuk össze az első gyereksarkokat, amit a kicsik azonnal a birtokukba is vettek. Nagy szeretettel fogadták az ajándékunkat és minket is, jó volt ott lenni, mint ahogy itt, a beregszászi főiskolán is jó lenni – fejtette ki Bozó Zsuzsa.

– Ami a közeljövőt illeti, két nagyobb projektünk van kilátásban, az egyik a Szolyvai Gyermekotthon felkeresése és támogatása, oda ágyakat fogunk vinni, illetve a belső menekült ovisok játszószobáját szeretnénk teljesen új bútorokkal berendezni. Terveink szerint június első napjaiban érkezünk majd Szolyvára egy nagyobb önkéntes csapattal. A másik pedig: a csongori elöljáró olyan kéréssel fordult felénk, hogy ha van rá lehetőségünk, vetőmagot hozzunk, mert arra most nagy szükség lenne.

Mi a kérést figyelembe vettük, és egy magyar vállalkozó jóvoltából több mint száz hektárra való vetőmagot juttatunk el Csongor és Nagydobrony térségébe.

Azt szeretnénk, hogy a helyiek érezzék, a budapesti civilek velük vannak, s nemcsak lélekben – hangsúlyozta az Utazó Ficak másik lelkes tagja.

A jólelkű vendégeket Fodor Gyula rektorhelyettes fogadta, aki elmondta, sokat jelent ez az adomány, hiszen kevesen tudják, de a belső-ukrajnai menekülteknek nemcsak szállást és élelmet kell nyújtani, hanem értelmes, hasznos elfoglaltságot is.

– Ez érthető is, hiszen számos család huzamosabb ideje tartózkodik a főiskola kollégiumában, és ennyi idő elteltével, főleg a gyerekek, nem tudnak mit kezdeni a szabad idejükkel – mondta a rektorhelyettes.

Az adomány célba juttatásában a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása vállalt szerepet, s a továbbiakban is segíteni kívánják az Utazó Ficak határon való átjutását, a következő szállítmányok célba jutását.

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó