Prágában nem tudnak mit kezdeni a Kárpátaljáról érkező roma menekültekkel

Május közepéig már több, mint 50 ezer ukrán menekült kapott hivatalosan munkát Csehországban a nekik kiadott speciális, egy évre szóló cseh vízum alapján. Közben a cseh és az ukrán belügyminiszter a Prágában rekedt, Kárpátaljáról érkező roma menekültek sorsáról egyeztetett.

Petr Fiala cseh miniszterelnök kormányának márciusi döntése alapján az orosz offenzíva elől menekülő ukránok speciális vízummal szabadon, bármiféle korlátozás nélkül kaphatnak munkát Csehországban. A cseh belügyminisztérium, a legfrissebb adatok szerint, eddig mintegy 345 ezer speciális vízumot adott ki, amely egyéves tartózkodásra, munkavállalásra, egészségügyi ellátásra, szociális támogatásra és az oktatási rendszer igénybevételére jogosít fel. A tárca becslése szerint Csehországban jelenleg több mint 200 ezer ukrán menekült tartózkodik. Pontos adat nem ismeretes, mert Csehország nem tartozik a schengeni övezet határországai közé. Becslések szerint a menekültek közül mintegy 140 ezren részben visszatértek Ukrajnába, részben más országba távoztak a schengeni övezeten belül.

Az ukrán menekültek majdnem kétharmadát 18 éven aluli gyermekek teszik ki. A felnőttek mintegy 73 százaléka pedig nő.

A munkát vállaló ukrán menekültek leggyakrabban a termelésben, az építőiparban, a szolgáltatásokban vagy a közlekedésben dolgoznak. Számos munkahely betöltésénél azonban akadály a cseh nyelv hiányos ismerete.

Vít Rakusan cseh belügyminiszter kedden felkérte ukrán partnerét, Denisz Monasztirszkijt, vizsgáltassa ki, nem szervezi-e valaki anyagi nyereségért a kárpátaljai romák csehországi utazását. A prágai belügyminisztérium közleménye szerint Vít Rakusan és Denisz Monasztirszkij online vonalon beszéltek egymással kiemelten a Csehországba érkezett kárpátaljai roma menekültekről.

Vít Rakusan ismertette Denisz Monasztirszkijjel a Csehországba érkezett ukrán menekültek helyzetét, különösen a kárpátaljai romákét, akik egy részének magyar útlevele is van, s ezért az Európai Unió állampolgárának számítanak, és ezért Csehországban nem jogosultak semmiféle anyagi segítségre.

“Felkértem az ukrán minisztert, nem tudna-e az ukrán rendőrség foglalkozni a kárpátaljai szervezett bűnözéssel kapcsolatos gyanúval. Kárpátaljáról talán szervezetten küldik az embereket az EU határain belülre olyan előnyök megszerzésének látszatával, amire nálunk nincs joguk” – mutatott rá a cseh belügy vezetője. Kijelentette: Monasztirszkij nagyon komolyan vette a kérést, és az ukrán rendőrség a háborús helyzet ellenére is foglalkozni fog az üggyel.

Prágában a vasúti főpályaudvaron hetek óta nehéz körülmények között továbbra is több száz ukrán menekült, részben magyar útlevéllel is rendelkező kárpátaljai roma tanyázik. Vít Rakusan felkérte magyar partnerét Pintér Sándort is, hogy ellenőrizzék, kinek van közülük hivatalosan magyar állampolgársága, mert nekik nincs joguk semmiféle segélyre az EU-n belül.

A prágai sajtóban felmerült, hogy a kárpátaljai, részint magyar romákat bűnszervezetek szállítják Csehországba. Ezt állította Martin Netolicky, a Pardubicei régió elöljárója is, aki a közszolgálati televízió politikai vitaműsorában kijelentette: a kárpátaljai menekültek motivációja egyértelmű, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon havi 1900 korona értékű, Csehországban pedig 5000 korona támogatást kapnak.

Csehország szabadulna az Ukrajnából érkező roma menekültektől

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó