Veszélybe kerülhet Ukrajna élelmiszer-exportja

Használhatatlanná vált az ukrán termőterület harmada, ami tovább súlyosbítja a globális élelmiszerválságot és hajtja felfelé a világpiaci árakat.

A koronavírus-járvány, a szélsőséges időjárás és az ukrajnai háború okozta fennakadások miatt 16 százalékkal fog nőni a legsúlyosabban alultáplált gyerekek életmentő kezelésének költsége – figyelmeztetett az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja. A világ hamarosan a megelőzhető gyermekhalálozások és súlyos testsúlyveszteség virtuális tűzfészkévé válik – idézte a Reuters Catherine Russellt, az UNICEF ügyvezető igazgatóját.

A világon már most is 13,6 millió öt év alatti gyermek kórosan sovány, és ebben a korcsoportban ez okozza minden ötödik halálesetet.

Apokaliptikus jóslatokat fogalmazott meg Andrew Bailey, a brit jegybank kormányzója is, aki szerint nagy a kockázata annak, hogy Ukrajna nem fog tudni exportálni. Andrew Bailey parlamenti meghallgatásán azt is elmondta, hogy beszélt az ukrán pénzügyminiszterrel, aki derűlátóan nyilatkozott a vetési kilátásokról, de hozzátette, hogy jelenleg nincs mód az agrártermékek kijuttatására az exportpiacokra. Egyelőre még a vetési munkák is nehézséget okoznak. Becslések szerint a termőterület egyharmada, tízmillió hektár vált használhatatlanná, mert elfoglalták az oroszok, elaknásították, vagy tele van fel nem robbant lövedékekkel és tankok, valamint egyéb katonai felszerelés kiégett roncsaival – mondta a Politicónak Mihajlo Amoszov, az Ecoaction ukrán környezetvédelmi civilszervezet szakértője.

Bár Ukrajna normális körülmények között lakosságának tízszeresét is képes lenne élelmezni, most kénytelen az otthon maradtak ellátására összpontosítani. A nehézségek ellenére folytatják a munkát, és becslések szerint a tavalyi termőterület 70 százalékát képesek lesznek bevetni.

Áprilisban csaknem megháromszorozódott a mezőgazdasági termékek exportja

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó