220 millió forint összértékű magyar egészségügyi adomány a beregszászi kórháznak ● Kárpáti Igaz Szó

Minden nehézség és akadály ellenére, ukránok és magyarok közösen, lezártunk egy közel két éve zajló, 220 millió forint összértékű magyar orvosi eszköz- és műszerfejlesztési folyamatot – emelte ki köszöntőjében Bacskai József, az ungvári főkonzulátus főkonzulja a Linner Bertalan Beregszászi Járási Kórházban.

Hegedűs Csilla

A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közös projektjeként többek között röntgenfelszerelés, ultrahang, altatógép, mobil lélegeztetőgép segíti az orvosok fáradhatatlan munkáját. Mint azt Bacskai József kihangsúlyozta, a 3,5 millió hrivnya értékű mobil röntgenberendezés átadása, a projekt lezárása újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarország szuverén országként és a NATO, illetve az Európai Unió tagjaként is minden vállalt kötelezettségét időben és maximálisan teljesíti, sőt, azon túlmenően is igyekszik elősegíteni a szomszédos népek, nemzetek közötti jobb megértést, az emberek boldogulását és egészségük megóvását.

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője köszönetet mondott a folyamatos támogatásért, illetve azon reményének adott hangot, hogy a jó együttműködés a továbbiakban is folytatódni fog.

Gerevich János, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai képviseletének vezetője elmondta, még a Covid-járvány kitörésekor írta alá a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetősége a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatással azt a memorandumot, melynek keretében a segélyszervezet vállalta, hogy a Magyarországról érkező támogatásokat hatékonyan juttatja el Kárpátalja egészségügyi intézményeibe a járvány kezelésére.

– Ez a program lezárult, de mindeközben arról is folytak tárgyalások, hogyan lehetne segíteni a beregszászi kórházat. Az elmúlt időszakban Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma támogatásával 220 millió forint értékben vásároltunk olyan orvosi felszereléseket a kórháznak, amelyek lehetővé teszik, hogy modern intézménnyé váljon, s azokat a szolgáltatásokat tudja nyújtani, amiért eddig a helyi lakosoknak más városokba kellett utazniuk – mondta Gerevich János, majd hozzátette, öröm az ürömben, hogy sem a Covid, sem pedig a háború nem tudta megakadályozni, hogy befejezhessék a projektet.

– Meggyőződésem, hogy a beregszászi kórház nemcsak a Beregszászi kistérség javát szolgálja, hanem a járás betegellátásában is roppant fontos szerepet játszik. Az, hogy technológiailag és technikailag fejlődni tudtunk, azt hiszem, növeli mind a betegek, mind a személyzet biztonságérzetét. Kiváló munkát végeznek az itt tevékenykedő orvosok, figyelembe véve az elvándorlás utóbbi kétéves tendenciáját, hősöknek nevezném azokat az egészségügyi szakembereket, akik itt maradtak, és végzik a munkájukat.

 

Megérdemlik, hogy megfelelő, modern technika segítse a tevékenységüket, és a mai átadás jelentős előrelépés ebben – jegyezte meg Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere, majd köszönetet mondott az Ökumenikus Segélyszervezetnek, az ungvári főkonzulátusnak, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatásnak.

Ivan Males főorvos szintén köszönetét fejezte ki az értékes adományért, majd rövid sétát tett a vendégekkel a kórház területén, bemutatva a különböző osztályokat.

Forrás:
KISZó/Fotók:Hegedűs Csilla

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó