Gyász: újabb magyar származású katonát temettek el Ungváron; Háború idején is fontos a pozitív gondolkodás; ZNO helyett: Mit kell tudni a nemzeti multitesztről?; Hol lehet a legjobban megélni a nyugdíjból?

KISZó – minden időben! Friss lapszámunkat kérje a postástól, keresse a megszokott pontokon – a Kárpáti Igaz Szó csütörtöki számából ajánljuk:

👉 GYÁSZ: ÚJABB MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ KATONÁT TEMETTEK EL UNGVÁRON – Már négy magyar nemzetiségű áldozata van a háborúnak.

👉 ÜZEMANYAGVÁLSÁG: PROBLÉMÁKBA ÜTKÖZIK A SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS – A benzinkutakon való sorbanállás nehezíti a fuvarozók munkáját.

👉 PEDAGÓGUSBÉR: MÉG NEM MINDENHOL VONTAK BELŐLE – A hadiállapot miatt a tanárok fizetésére szánt pénzügyi források korlátozottak, ami arra ösztönzi a helyi végrehajtó szerveket, az oktatási intézmények vezetőit, hogy a pótlékok csökkentéséről vagy eltörléséről határozzanak.

👉 JOGÁSZOK FOGTAK ÖSSZE – Újabb kamionnyi adomány ért Harkivba.

👉 TÖBB MINT HATMILLIÓ FORINT GYŰLT ÖSSZE – A ZeneVarázslat Mozgalom a Híd Kárpátaljáért segélyprogram mottójához kapcsolódva a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat együttműködésével, magyarországi zeneiskolák, művészeti iskolák bevonásával országos kezdeményezést indított a Kárpátalján élők támogatására.

👉 CSAK KÉRDÉSEK… – Magyar Tímea publicisztikája.

👉 HÁBORÚ IDEJÉN IS FONTOS A POZITÍV GONDOLKODÁS – Aktuális KISZó-kérdésünk elemzésében Héder Katalin iskolapszichológus rámutatott arra, hogy a félelem egyébként normális reakció egy nem normális állapotra, helyzetre, mint amilyen a jelenlegi is.

👉 A HÁBORÚ ELŐL ELMENEKÜLT ALKOTÓK MUNKÁIBÓL NYÍLT TÁRLAT MAGYARORSZÁG UNGVÁRI FŐKONZULÁTUSÁN – Kopriva Attila: a látható szépség, a művészet és a kultúra képes megmenteni a világot a pusztulástól.

👉 A TENGERI KIKÖTŐK BLOKKOLÁSA NEM VÉGÍTÉLET – Merre irányulhat az export?

👉 SZIJJÁRTÓ PÉTER: UKRAJNA MELLETT VAGYUNK! – A magyar–ukrán kapcsolatokról, az újabb uniós szankciós csomagról és a választásokról is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minap.

👉 NOVÁK KATALIN: ELÍTÉLJÜK A PUTYINI AGRESSZIÓT! – Magyarország köztársasági elnöke: Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.

👉 ZNO HELYETT: MIT KELL TUDNI A NEMZETI MULTITESZTRŐL? – A pedagógusok véleménye a több tantárgyat magába foglaló érettségiről.

👉 „…A GYÓGYULT PÁCIENSEK MINDIG TÚLLENDÍTETTEK A HOLTPONTON” – Kulcslyuk rovatunk vendége dr. Varga Lajos Fodó Sándor-díjas sebész, az Ungvári Nemzeti Egyetem sebészeti tanszéke továbbképző intézetének előadója.

👉 A CÉL, HOGY AZ EMBEREKBEN FELERŐSÖDJÖN A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG – A PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a nemzetközi Tid(Y)Up interreg pályázat keretén belül folyótisztítást szervezett a Nagydobronyi Kistérségi Tanács közreműködésével.

👉 TBC: ROMLOTT A JÁRVÁNYÜGYI HELYZET A MEGYESZÉKHELYEN – Tavaly harmadával nőtt a fertőzöttek száma.

👉 HOL LEHET A LEGJOBBAN MEGÉLNI A NYUGDÍJBÓL? – Az ukrajnai szépkorúak jövedelme alig elég valamire.

👉 AZ OKTATÁS ÉS AZ ISKOLAHÁLÓZAT MODERNIZÁCIÓJA UGOCSÁBAN (1890–1914) – Tudományos értekezés.

👉 OKMÁNYOKAT HAMISÍTOTTAK HADKÖTELESEK KÜLFÖLDRE UTAZÁSÁHOZ – Fix összegért cserébe szervezte meg az átkelést.

👉 KÉT MECCSEN FÉLMILLIÓ HRIVNYA – FOCI A JÓTÉKONYSÁG JEGYÉBEN – Olekszij Mihajlicsenko volt a minaji gálaesemény egyik legnagyobb csillaga.

👉 A MOB KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÚJABB SPORTRUHÁZATI ADOMÁNY ÉRKEZETT – A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása után kezdeményezte az ukrán félnél a segítségnyújtást; a két olimpiai bizottság elnöke, a két szöuli bajnok, Gyulay Zsolt és Szerhij Bubka több alkalommal is egyeztetett a lehetséges együttműködésről.

👉 TARTALMAS DÉLUTÁN A MUNKÁCSY MIHÁLY MAGYAR HÁZBAN – menekült édesanyák és gyermekeik számára rendeztek egy fantasztikus délutánt.

CSALÁDI 7️⃣NÉZŐ mellékletünkben a legnézettebb TV 📺 csatornák műsorkínálata mellett humor, 🤣 bulvár, 😍 recept, 🍝 teszt, 📝  életmód 🤸 és agymozgató keresztrejtvény, horoszkóp ♌. Lapunk megrendelhető bármely postahivatalban, online  a www.ukrposhta.ua oldalon, de az újságstandokon is kapható.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó