Tbc: romlott a járványügyi helyzet a megyeszékhelyen │KISZó-háttér

Tavaly harmadával nőtt a fertőzöttek száma.

Kárpátalján és azon belül Ungváron tavaly nőtt a tuberkulózissal fertőzöttek száma, sőt, az országos átlagot is meghaladta.

Magyar Tímea

A megyeszékhelyen a tuberkulózissal kapcsolatos járványhelyzetet tárgyalta a városi tanács tbc és HIV/AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó koordinációs tanácsa.

A tanács ülésén kiderült, hogy 2021 folyamán mind Ungváron, mind a megye egész területén emelkedett a fertőző megbetegedésben szenvedők száma. Így 2020-hoz képest Ungváron tavaly több mint harmadával nőtt a légúti tuberkulózisban szenvedők aránya:

a 100 ezer lakosra jutó megbetegedések száma régiónk központjában 6,3%-kal meghaladta a megyei és 38%-kal az országos átlagot.

Növekedést tapasztaltak gyakorlatilag valamennyi mutató terén. Így két új esetet találtak kiskorúak körében, amikre az elmúlt években nem volt példa. Emelkedett a mikobaktériumokkal járó tuberkulózis, valamint a tüdőszövet pusztulásával járó légúti tuberkulózis és a rezisztens, azaz a legtöbb gyógyszernek ellenálló formák kialakulása is.

– Az okokat kutatva arra jutottunk, hogy a járványhelyzet romlásának hátterében több összetevő is van. Például számos lakossági kategória számára eltörölték a kötelező rendszeres szűrővizsgálatokat – mondta el Tatyjana Kozak, az Ungvári Városi Alapellátási Központ vezetője. – A helyzetet rontotta a COVID-19 világjárvány, mely két évig tartott.

Tavaly 7 hónapig egyáltalán nem volt gyógyszer a BCG-re, a gyerekek tüdőpróbájára, ezenkívül 3240 újszülöttből mindössze 1860 gyereket oltottak be,

idén április 19-től pedig ismét megszűnt az oltás, mivel elfogyott az oltóanyag – hangsúlyozta a szakember.

A bizottság ülésén elfogadták a város tuberkulózis elleni szolgálatának javítására irányuló sürgős intézkedések tervét. Ennek érdekében úgy döntöttek, szűrővizsgálatnak vetik alá a leginkább veszélyeztetett személyek csoportját és az előírt kontingensbe tartozókat. A város azzal a kéréssel fordul a megyei egészségügyi főosztályhoz, hogy mielőbb gondoskodjon a BCG oltóanyag újraelosztásáról és biztosítsa azt az ungvári szülészet számára. Ezenkívül fontos lenne megszervezni a város közintézményeiben – kollégiumokban, sporttelepeken, iskolákban – tömbben lakó, lakóhelyüket elhagyni kényszerült belső menekültek tüdőröntgen vizsgálatát.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó