Pedagógusbér: Valahol levonnak belőle, máshol még nem

A hadiállapot miatt a tanárok fizetésére szánt pénzügyi források korlátozottak, ami arra ösztönzi a helyi végrehajtó szerveket, az oktatási intézmények vezetőit, hogy a pótlékok csökkentéséről vagy eltörléséről határozzanak.

Simon Rita

Annak ellenére, hogy csupán a legutóbb 1,5 milliárd dollárt kapott Ukrajna a Világbanktól a közszférában dolgozók fizetésének finanszírozására – köztük az oktatási dolgozók bérezésére is, – a tanárok több helyen panaszkodnak fizetésük csökkentésére.

A pénzügyminisztérium beszámolója szerint Ukrajna 1,492 milliárd dollár kölcsönt kap

a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Banktól és a Nemzetközi Fejlesztési Szövetségtől. Mint azt a közleményben megjegyezték, a forrást az oktatási szférában dolgozók bérének kifizetésére fordítják országos és megyei szinten.

Roman Jermolicsev pénzügyminiszter-helyettes az oktatási szaktárca információira hivatkozva bejelentette, problémák merültek fel a bérek kifizetésével kapcsolatban Doneck, Zaporizzsja, Kijev, Luhanszk, Mikolajiv, Szumi, Harkiv és Herszon megyékben. Ennek oka a területek ideiglenes megszállása, az aktív harci cselekmények.

„Ukrajna 2022-es állami költségvetése 97 milliárd hrivnya oktatási támogatást biztosít a helyi költségvetéseknek az általános középfokú oktatásban dolgozó tanárok bérének kifizetésére. Az államkincstár ezeket a kiadásokat 100 százalékban finanszírozza. A pedagógusok fizetésének forrásigénye májusban 10,5 milliárd hrivnya” – mondta a pénzügyminiszter-helyettes.

Az, hogy az említett térségekben akadozik a kifizetés, érthető. A panasz tárgya, hogy azokon a területeken is késik vagy elmarad, ahol nincs pusztítás.

Az oktatási minisztérium arra kérte a vezetőket áprilisban, hogy ne csökkentsék a tanárok megérdemelt pótlékait. De nyilván ezt minden esetben behatárolják a helyi lehetőségek.

Nemrég néhány kárpátaljai kistérségben is levontak a tanárok havi béréből. Ugocsából és az Ungvári járásból is érkezett méltatlankodás. Ahol nem reklamálnak, ott a helyi önkormányzat tartja a hátát.

A Bátyúi kistérség mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a költségvetési dolgozóinak a bérét, és egyelőre úgy néz ki, nincsenek veszélyeztetve a kifizetések. Ám az országban lévő bizonytalan helyzetből kifolyólag nem tudják megmondani, ez meddig marad így – jegyezte meg az oktatási osztály vezetője.

– A kistérségnek egyelőre van rá módja, hogy mindenkinek kifizesse a teljes bérét, beleértve az iskolai és az óvodai dolgozókat is – mondta el lapunknak Séra Viktória,

a Bátyúi kistérség oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyi osztályának vezetője. – Reméljük, hogy ez a jövőben is így marad. A kistérségben 10 iskola és 5 óvoda működik. Az iskolák újranyitására ebben a tanévben már nem kerül sor, viszont azt szeretnénk, ha az óvodai oktatás mielőbb megkezdődne. Jelenleg csupán egy magánóvoda működik náluk.

A Beregszászi kistérségben lévő 25 oktatási intézményben egyelőre nem érezték meg a korlátozásokat.

Habár az erre szánt költségvetést már 10 százalékkal csökkentették, a tanárok még áprilisban és májusban is megkapták a teljes bérüket – közölte Babják Edit.

A Beregszászi Városi Oktatási és Művelődési Osztály vezetője megjegyezte, valahol be kell majd hozni ezt a kiesést, a pedagógusok a nyár vagy az ősz folyamán számíthatnak arra, hogy a presztízsért járó pótlékaikból lecsípnek. Erről az intézményvezetők döntenek majd.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó