A gyerekek kezében a ceruza szívvé változik ● Kárpáti Igaz Szó

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) nyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázatot, melyre idén mintegy 2200 rajz és 50 esszé érkezett be szerte a Kárpát-medencéből és a diaszpórából.

Szabó Sándor

A pályázók a Magyar zászló és címer témakör mellett az Aranybulla kiadásának 800., Tamási Áron születésének 125. és Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójához kapcsolódó pályamunkával is indulhattak a kiíráson.

Az Ungvári Művészeti Iskola diákjai minden éven sikeresen szerepelnek a pályázaton, idén az intézmény öt tanulójának pályamunkája részesült különdíjban. Az NSKI megbízásából az okleveleket, és az azzal járó könyvcsomagot Magyarország Ungvári Főkonzulátusa juttatta el a kárpátaljai díjazottaknak, így a művészeti iskola diákjainak és felkészítő tanárainak. Az átadóünnepségre hétfőn került sor az intézmény előadótermében. Albertné Simon Edina konzul beszédében azt hangsúlyozta, hogy a magyar zászló és a címer a himnusz mellett különös jelentőséggel bír, a nemzeti összetartozás jelképe Magyarországon. Éppen ezért az Országgyűlés 2014 decemberében a magyar zászló és címer napjává nyilvánította március 16-át. Ehhez kapcsolódóan az NSKI minden éven meghirdeti a Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázatát.

– Nagy öröm számunkra, hogy a kárpátaljai diákok és felkészítő tanáraik mindig szép számban vesznek részt a pályázaton, a művészeti iskola diákjai pedig kiváló eredménnyel szerepelnek – fogalmazott a diplomata. – Arra biztatom a jelenlévőket, hogy a jövőben is jelentkezzenek a megmérettetésre.

A kárpátaljai díjazottak:

Az első korcsoport (óvoda) különdíjasa: Kurmai Villő (Beregszász): Vigyázzatok, ott les Jumurdzsák! Felkészítője: Kurmai-Ráti Szilvia.

A második korcsoport (általános iskola I-II. osztály) különdíjasai: Igyártó Barbara (Ungvári Művészeti Iskola): Magyar kokárda. Felkészítője: Román Elina; Kurmai Kende (Beregszászi Kossuth Lajos Líceum): Az egri vár védelmében. Felkészítője: Kurmai-Ráti Szilvia; Tóth Teodóra (Salánki Mikes Kelemen Középiskola): Elszakítva és megtörve, de egyek vagyunk örökre.

A harmadik korcsoport (általános iskola III-IV. osztály) különdíjasa: Makszákova Polina (Ungvári Művészeti Iskola): Magyar hímzés. Felkészítője: Paducsák Mária. A negyedik korcsoport (általános iskola V-VI. osztály) különdíjasa: Dráhun Anasztázia (Ungvári Művészeti Iskola): Magyar szív. Felkészítője: Jolics Mihajlo. Az ötödik korcsoport (általános iskola VII-VIII. osztály) különdíjasai: Brataszuk Vitalij (Ungvári Művészeti Iskola): Történelmi viharok. Felkészítője: Jólics Mihájló; Csornák Zsófia (Ungvári Művészeti Iskola): Magyar szőlő. Felkészítője: Roman Elina; Pohribnaja Zsófia (Ungvári Művészeti Iskola): A magyar nemzet fája. Felkészítője: Jolics Mihajlo.

A hatodik korcsoport (középiskola) különdíjasai: Dráhun Julianna (Ungvári Művészeti Iskola): Népi motívumok. Felkészítője: Jolics Mihajlo, Rimár Dániel (Ungvári Művészeti Iskola): A Szent István Bazilika, Budapest. Felkészítője: Turkó Konsztantin.

A hetedik korcsoport (egyetem, főiskola) különdíjasa: Petrusevics Viven-Nikolett (Munkács): Honvágy. Az esszépályázat díjazottjai: Második korcsoport (középiskola): I. helyezett: Bernát Johanna (Nagydobronyi Református Líceum): Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne… Felkészítője: Kriczky Krisztina; II. helyezett: Barta Cintia (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma, Beregszász): Miért vagyunk a világon? Felkészítője: Barta Klaudia;III. helyezett: Barta Emília (Nagydobronyi Református Líceum): Tamási Áron: Ábel trilógia. Felkészítője: Kriczky Krisztina. Különdíj: Kacsó Anna-Júlia (Nagydobronyi Református Líceum): Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne… Felkészítője: Debreczeni Zsuzsa.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó