Az ukrán menekültek havi 2 milliárd dollárt költenek külföldön

A háború kezdete óta több mint 6 millió ember hagyta el Ukrajnát. Egyes becslések szerint az ukrán menekültek nagy összegeket költenek külföldön.

A Forbes a Világbank ukrán képviselőjére hivatkozva közli, hogy az Ukrajnából érkező menekültek legalább 2 milliárd dollárt költöttek áprilisban.

Roman Kacsur megjegyezte, „a menekültjeink nem éppen menekültek, hanem eléggé gazdag turisták, akik aktívan támogatják az európai vendéglátóipart”.

A Nemzeti Bank szerint az áprilisban elköltött 2 milliárd dollár 80 százaléka készpénzátutalás volt, illetve kártyás fizetés a kiskereskedelemben.

Íme mire költötték a legtöbb pénzt az ukránok:

  • 17% – élelmiszerboltokban/szupermarketekben való fizetés;
  • 11% – nem élelmiszer jellegű cikkek vásárlása;
  • 8% – szállás;
  • 5% – benzinkutakon végzett műveletek;
  • 4% – étterem.

További 45 millió dollárt költenek az ukránok mobilszolgáltatásokra – átlagosan 12 dollárt.

Ennek kapcsán megjegyzik, hogy a menekültek havonta körülbelül 12 millió dollárt takarítanak meg a humanitárius segélyek és a szolgáltatók különleges ajánlatainak köszönhetően.

Ha a mostanit összehasonlítjuk a külföldi kiadások tavalyi statisztikájával, akkor 3-4-szeres növekedést figyelhetünk meg.

„A menekültek számát tekintve úgy tűnik, az ukránok fejenként havi 400 dollárt fektetnek be az európai gazdaságba” – közölte Kacsur.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó