ENSZ-koordinátor: Nem lesz győztese a háborúnak

Nem lesz győztese az ukrajnai háborúnak Amin Avad, az ENSZ ukrajnai koordinátora szerint.

Békére van szükség. A háborút be kell fejezni – írta Amin Avad közleményében az Ukrajna elleni támadás századik napján, kiemelve, hogy ennek a háborúnak most sincs és a jövőben sem lesz győztese.

Az ENSZ-koordinátor aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az orosz invázió súlyos terheket ró a civil lakosságra Ukrajnában:

kicsit több mint három hónap alatt csaknem 14 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, többségükben nők és gyerekek.

Avad szerint a jelenség példa nélküli a történelemben.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a GLOBSEC 2022 pozsonyi biztonságpolitikai fórum résztvevőinek videokapcsolaton bejelentkezve arról beszélt, hogy az orosz erők előrenyomulás helyett

a déli megszállt területeken több rétegű védelmi vonalakat alakítanak ki, s ezért úgy véli, hogy megpróbálják elhúzódó fázisba léptetni a konfliktust.

A politikus arról is beszélt, hogy szerinte a NATO-nak de jure tagság helyett de facto tagságot kellene adnia Ukrajnának. Reznyikov szerint a szövetség következő 10 éves stratégiájának Ukrajna is része lesz, mert az ország része “Európa, a NATO-tagországok és az EU keleti szárnyának”, és szerinte ez a megoldás mindenki számára előnyös lenne.

Ukrajna ankarai nagykövete azt közölte, hogy Törökország azon államok közé tartozik, amelyek megvásárolják az Oroszország által Ukrajnától ellopott gabonát. Vaszil Bodnar újságíróknak azt is elmondta, a török hatóságok és az Interpol segítségét kérte abban, hogy felderítsék, kinek van köze a török vizeken áthaladó gabonaszállítmányokhoz.

Fotó: Emilio Morenatti

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó